ADD Focul Viu Focsani
 

Vremea in Focsani

   -18° C

ultima actualizare
09:20


Prezentare mecanismul 2%


Eco Magazin - Magazin de ecologie


Parteneri

Scorpion Focsani
Vinexport Romania
Ziarul Corect

Radio Iasi

Finantatori

EEA Grants
Fundatia pentru Parteneriat
Autoritatea Nationala pentru Tineret
Mol Romania
Primaria Focsani

Comunicate de presa

Comunicat de presa -
"Educatie experientiala pentru viata si comunitate"

21.06.2010

Educatie experientiala pentru viata si comunitate Comunicat de presa al Asociatiei pentru Dezvoltare Durabila "Focul Viu" in cadrul proiectului - EDUCATIA EXPERIENTIALA PENTRU VIATA SI COMUNITATE ce se implementeaza in perioada 01 noiembrie 2009 - 31 octombrie 2010 cu finantare de la Guvernele ISLANDEI, PRINCIPATULUI LIECHTENSTEIN si NORVEGIEI prin MECANISMUL FINANCIAR AL SPATIULUI ECONOMIC EUROPEAN Fondul ONG.

Cluburile de initiativa comunitara pentru tineret IMPACT o realitate in peisajul educational vrancean.

La inceputul lunii aprilie Asociatia pentru Dezvoltare Durabila "Focul Viu" a pregatit viitorii facilitatori ai Cluburilor de initiativa comunitara pentru tineret IMPACT iar in lunile urmatoare au inceput sa functioneze 3 din cele 4 cluburi planificate: la Liceul Teoretic "Ioan Slavici" Panciu, la Liceul Teoretic "Emil Botta" Adjud si la Liceul Pedagogic "Spiru Haret" Focsani. Continuam sa lucram la formarea grupului de elevi de la Liceul de Transporturi Auto "Traian Vuia" Focsani.

Cluburile IMPACT utilizeaza ca pedagogie educatia prin serviciul in folosul comunitatii iar rezultatele preliminare ale unei cercetari realizate de Fundatia Noi Orizonturi (unul din partenerii nostri in acest proiect) si Universitatea de Stiinte Politice Babes-Bolyai au aratat: IMPACT poate genera abilitati si atitudini care sustin increderea interpersonala, cooperarea si capitalul social.

Robert Putnam defineste capitalul social in urmatorul mod: "caracteristicile unei organizari sociale, normele si increderea sociala care faciliteaza coordonarea si cooperarea pentru obtinerea unor beneficii commune". Cind increderea si retelele sociale se dezvolta , indivizii, structurile economice si natiunile prospera. Fara capital social, o comunitate, si in mod cert o natiune nu pot ajunge la o dezvoltare reala.

Ceea ce reusim in Cluburile IMPACT din perspectiva capitalul social este dezvoltarea capitalul social intra-grup in primul rind iar acesta este orientat spre dezvoltarea grupului creindu-se un spirit de solidatitate care ii ajuta pe tinerii din acel grup.

Deasemenea Cluburile IMPACT promoveaza 8 valori esentiale dezvoltarii capitalului social in Romania:

 • respectul si responsabilitatea sunt valori de baza ale dezvoltarii caracterului
 • integritatea, increderea si munca in echipa sunt valori care genereaza capital social pozitiv
 • curajul, participarea si compasiunea conduc la formarea unor cetateni devotati comunitatii si gata de actiune

Aceste 8 valori promovate in cadrul Cluburilor Impact au fost tiparite in 20000 de exemplare de catre Asociatia pentru Dezvoltare Durabila "Focul Viu" si au fost distribuite in cutiile de posta ale cetatenilor din Focsani in luna aprilie in speranta de a contribui la schimbarea sistemului de valori existent in acest moment.

Tot la schimbarea sistemului de valori lucreaza si educatia prin serviciul in folosul comunitatii care incurajeaza tinerii sa devina actori ai schimbarii sociale:

 • tinerii sunt incurajati sa vina in sprijinul comunitatii prin proiecte de servicii comunitare
 • tinerii sunt inzestrati cu mijloace pe care sa le foloseasca in proiectele lor
 • tinarii sunt incurajati sa constientizeze valorile morale, prin auto-reflectie asupra proiectelor lor

Cluburile de initiativa comunitara pentru tineret IMPACT din Vrancea sunt facilitate de 16 persoane psihologi sau cadre didactice care se intilnesc cu tinerii saptaminal. In intilnirea de doua ore a cluburilor se realizeaza exercitii de consolidarea increderii, se discuta pe marginea unei povesti moralizatoare si se lucreaza la planificarea proiectului de interventie in comunitate. Iar toate aceste lucruri sunt realizate intr-o atmosfera destinsa si distractiva. Distractia nefiind altceva decit "o invitatie la implicare activa" potrivit lui Steve Butler citat de Fundatia Noi Orizonturi in Manualul Impact.

Persoana de contact: FLOREA IOAN - Coordonator proiect
Mob: 0723-562.467, 0740-120.932
Tel/fax: 0237-232.310
Web: www.addfoculviu.ro
E-mail: focul.viu@gmail.com

Pentru informatii oficiale despre Mecanismul financiar al Spatiului Economic European (SEE), accesati: www.eeagrants.org

Comunicat de presa -
"Educatie experientiala pentru viata si comunitate"

22.03.2010

Educatie experientiala pentru viata si comunitateComunicat de presa al Asociatia pentru Dezvoltare Durabila "Focul Viu" in cadrul proiectului - Educatia Experientiala Pentru Viata si Comunitate ce se implementeaza in perioada 01 noiembrie 2009 - 31 octombrie 2010 cu finantare de la Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European - Fondul ONG.

Educatia prin experienta intre Italia si Vrancea

Ca urmare a unei notificati aceptata de finantator proiectul "Educatia Experientiala pentru Viata si Comunitate" se extinde si in afara Focsaniului astfel Liceul Teoretic "Ioan Slavici" Panciu si Liceul Teoretic "Emil Bota" Adjud sunt doua noi licee in care se va implementa proiectul.

Echipa de la ADD "Focul Viu" aprecieaza deschiderea Liceului Teoretic "Ioan Slavici" Panciu care a participat in vara anului 2009 in Italia cu un grup de tineri la activitati similare de educatie prin experienta. Nu acelasi lucru il putem spune despre Colegiul Economic "Mihail Kogalniceanu" din Focsani unde conducerea a considerat ca proiectul nostru educational aduce complicatii inutile in activitatea colegiului.

In cele patru licee din Focsani in care se implementeaza proiectul am incheiat activitatea de promovare care a constat in distribuirea de pliante, exercutii demonstrative la nivelul fiecarei clase si realizarea a unor team-buildinguri cu tinerii care si-au dorit participarea si care au avut sustinere din partea parintilor.

In urmatoarele luni pregatim un al doilea val de team-building-uri pentru liceele din Focsani inscrise in proiect. Astfel vom organiza la 15 Km de Focsani la Centrul de Tineret de la Cotesti, "Tabere VSD de team-building" (VSD = vineri, simbata si duminica). Conditia de a participa la aceste tabere este ca cel putin 15 tineri de la nivelul unei clase de a IX-a sa se inscrie.

In continuare prezentam punctul de vedere al doamnei Coordonator de proiecte si programe scolare si extrascolare de la Liceul Teoretic "Ioan Slavici" Panciu Prof. Luminita Cociorba cu privire la formele alternative de educatie.

Educatia nonformala - o provocare sau o necesitate?

"Spune-le oamenilor - ei s-ar putea sa uite...
Arata-le! - ei ar putea sa tina minte...
Dar implica-i... si ei vor intelege"
(Confucius)

Consider ca educatia non-formala este un element cheie in procesul instructiv-educativ. Ea completeaza educatia formala oferind tanarului o baza solida pentru demersurile viitoare, pentru insertia sa sociala. Astfel, in momentul in care am aflat despre proiectul lansat de Asociatia Focul Viu Focsani, "Educatie experientiala pentru viata si comunitate", in calitate de Coordonator de proiecte si programe scolare si extrascolare al Liceului Teoretic Ioan Slavici Panciu, cu acordul Directorului unitatii scolare, mi-am exprimat dorinta de a fi acceptati in acest proiect.

Inceputul unui ciclu scolar implica importante schimbari pentru adolescent. El trebuie sa se adapteze cu noua scoala, cu noii colegi, cu noul diriginte si cu noii profesori. De felul in care acest proces de adaptare este parcurs si realizat, depinde succesul sau scolar si profesional ulterior. De cele mai multe ori, aceasta adaptare se realizeaza din mers, in timpul primelor ore de dirigentie, cand dirigintele incearca organizarea colectivului. Acest demers este pur formal, deoarece dirigintele nu are nici timpul si nici mijloacele necesare realizarii lui.

Orele petrecute la scoala nu permit realizarea corecta a coeziunii grupului. In cadrul scolii, toti se simt niste actori care au de interpretat roluri bine stabilite. Uneori, prejudecatile diverse sunt cele care impiedica coagularea grupului. Efectele acestui esec sunt extrem de importante si de vizibile: un permanent conflict intre elevii clasei respective, intre elevi si diriginte, dezagregarea colectivului in gurpuri mici, de cele mai multe ori aflate intr-o acerba competitie, pierderea interesului pentru studiu, intreaga atentie fiind atrasa de intretinerea permanenta a acestor conflicte.

Nu intotdeauna mediul scolar este cel mai potrivit pentru inchegarea colectivului. Ca alternativa ar fi excursia sau alte activitati desfasurate in spatii si medii alternative. Insa profesorii diriginti nu sunt pregatiti pentru realizarea acestui obiectiv. Ei stiu teoretic care sunt metodele, dar nu le pot pune intotdeauna in mod eficient in practica. De obicei profesorii sunt preocupati de procesul instructiv care se desfasoara in scoala, punand accentul pe transmiterea si evaluarea cunostintelor si mai putin pe educarea si mai ales pe cunoasterea elevilor, a problemelor si intereselor lor personale.

Proiectul propus de Asociatia Focul Viu, a identificat si propune rezolvarea acestei probleme a procesului instructiv-educativ din scoli. Activitatile de ice-breacking si mai ales de team-building pe care le propun sunt interesante si sunt convinsa, eficiente. Mi-am dorit implicarea in acest proiect deoarece am venit in contact cu acest tip de educatie non-formala prin participarea, trei ani consecutivi (2007-2009), la proiectele din Programul european Tineret in actiune-Actiunea 1. Schimb de tineri, propuse de Asociatia IBO Italia in parteneriat cu Asociatia Rom pentru Rom Panciu si am constatat beneficiile acesteia pentru tinerii participanti.

In vara anului 2009, proiectul s-a derulat in Ferrara Italia. Timp de o saptamana, 24 de tineri cu varste cuprinse intre 13 si 17 ani si 8 lideri din Italia, Spania, Romania si Estonia au trait o experienta multiculturala unica.

Tema principala a proiectului initiat de IBO Italia in parteneriat cu Asociatia Rom pentru Rom, Panciu, Romania, Asociatia "Pandora"Spania si Asociatia "Estyes" Estonia, a fost tehnologia si mijloacele de comunicare si importanta acestora in lumea contemporana, respectiv in Uniunea Europeana. Tinerii au invatat sa utilizeze diferite mijloace de comunicare (interviul, internet blog, TV news, fotografia), pentru a se cunoaste, pentru a depasi prejudecatile si diferentele culturale, pentru a promova intelegerea reciproca intre oameni din diferite tari.

Tinerii, provenind din tari si medii sociale si culturale diferite, au fost cazati impreuna si s-au organizat din punct de vedere administrativ sub supravegherea atenta a liderilor: s-au format echipe mixte care aveau atributii zilnice precum servitul mesei, debarasarea si igienizarea spatiului in care se desfasurau activitatile.

Cea mai importanta provocare a fost sa reuseasca sa comunice, sa identifice elementele comune dar si cele specifice fiecarui grup etnic, sa formeze o echipa. Activitatile de ice-breaking si team-building, jocurile de rol si workshop-urile, seratele de prezentare a tarilor dar si vizitarea Boloniei si Ferrarei si-au atins scopul.

Utilizand comunicarea nonverbala, intocmind un dictionar de termeni uzuali in cele 5 limbi vorbite (italiana, spaniola, estoniana, rusa, romana) dar si exersand cunostintele de limba engleza, tinerii au reusit sa creeze o comunitate multiculturala in care prietenia, toleranta, diversitatea si veselia au fost reguli de baza. Ei au demonstrat ca Uniunea Europenana poate fi "Unita in diversitate".

A fost obositor, greu, nu au lipsit micile incidente, dar... a fost minunat. Desi nu cunosteau toti limba engleza si erau atat de diferiti gratie originii etnice si culturale, au reusit sa se inteleaga, sa lucreze impreuna, sa depaseasca diferentele si sa accepte diversitatea in toate formele ei. Evaluarea finala si momentul despartirii au demonstrat acest lucru......

"Ne-am intalnit, ne-am cunoscut, am legat prietenii si am format o echipa. Va multumim ca ne-ati deschis portile spre prietenie si cunoastere". Aceasta declaratie a Madalinei (unul dintre tinerii romani participanti) sintetizeaza foarte bine ceea ce s-a petrecut in timpul acestui proiect.

Intr-o societate in care individualismul, competitia neloiala si acerba, invidia, indiferenta si intoleranta sunt inca prezente, proiectul propus de Asociatia Focul Viu, ofera o alternativa care vine in consens cu politica promovata de comunitatea europeana: lucru in echipa, prietenie, incredere si respect reciproc, toleranta si solidaritate. Valori pe care scoala si societatea au datoria morala sa le cultive in mintea si mai ales in sufletul copiilor si tinerilor.

Persoana de contact: FLOREA IOAN - Coordonator proiect
Mob: 0723-562.467, 0740-120.932
Tel/fax: 0237-232.310
Web: www.addfoculviu.ro
E-mail: focul.viu@gmail.com

Pentru informatii oficiale despre Mecanismul financiar al Spatiului Economic European (SEE), accesati: www.eeagrants.org

Educatie experientiala pentru viata si comunitate

Educatie experientiala pentru viata si comunitate

Educatie experientiala pentru viata si comunitate

Educatie experientiala pentru viata si comunitate

Comunicat de presa -
"Educatie experientiala pentru viata si comunitate"

09.02.2010

Educatie experientiala pentru viata si comunitateAsociatia pentru Dezvoltare Durabila "Focul Viu" va informeaza ca in cadrul proiectului - EDUCATIA EXPERIENTIALA PENTRU VIATA SI COMUNITATE ce se implementeaza in perioada 01 noiembrie 2009 - 31 octombrie 2010 cu finantare de la Guvernele ISLANDEI, PRINCIPATULUI LIECHTENSTEIN si NORVEGIEI prin MECANISMUL FINANCIAR AL SPATIULUI ECONOMIC EUROPEAN - Fondul ONG - s-au derulat urmatoarele activitati:

 • 16 persoane au urmat un curs de formatori pentru activitati de educatie prin experienta. Acest curs a fost sustinut de Asociatia Outward Bound Romania si s-a finalizat cu obtinerea unei diplome interministeriale (Ministerul Educatiei si Ministerul Muncii ) care va fi inminata celor care au promovat examenul de la finalul cursului de catre reprezentantii asociatiei mai sus mentionata, la Focsani in data de 18.02.2010 ora 15 in sala de sedinte a Inspectoratului Scolar Judetean Vrancea. Participantii la curs respectiv viitorii formatori (traineri) sunt psihologi din sistemul de invatamint sau din zona protectiei copilului si profesori de sport sau antrenori.
 • am semnat contracte de colaborare cu 4 licee din Focsani in care se va implementa proiectul respectiv Liceul Pedagogic "Spiru Haret", Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi", Grupul Scolar de Transporturi Auto Focsani si Colegiul Tehnic "Ion Mincu". In aceste unitati de invatamint am inceput promovarea proiectului la clase, inscrierea elevilor la cursul de team-building si aplicarea unui chestionar care cerceteaza abilitatile de lucru in echipa.
 • echipa de proiect a achizitionat echipamentele necesare derularii team-building-urilor in valoare de peste 8000 de euro care constau in 3 kituri (de protectie individuala, de protectie colectiva si de team-building) in saci de dormit, izoprene, scari si alte echipamente ce pot fi folosite de 120 de persoane simultan. Din punct de vedere tehnic Asociatia pentru Dezvoltare Durabila "Focul Viu" Focsani este pregatita sa desfasoare traininguri folosind educatia prin provocare dar si traininguri de tipul educatiei prin aventura. In cadrul acestui proiect vom face doar educatie prin provocare iar pasul spre educatia prin aventura se va face la finalul si dupa terminarea proiectului.
 • in urma intilnirilor bisaptaminale s-au format cele 8 echipe de cite doi traineri (formatori) care vor sustine team-building-urile, s-a stabilit programul de training si fise detaliate ale activitatilor ce se vor desfasura pe parcursul celor doua zile de training cu elevii claselor a IX-a de la liceele mai sus mentionate.
 • au fost tiparite 1000 de pliante de prezentare a proiectului care vor ajunge la parinti prin intermediul elevilor insotite de fisa de inscriere a acestora la training fisa ce va trebui sa fie contrasemnata de un parinte, tutore sau alta persoana adulta. S-au tiparit si 20000 de fluturasi care promoveaza valorile Cluburilor de Initiativa Comunitara pentru Tineret IMPACT (Implicare Motivatie Participare Actiune Comunitate Tineri) ce se vor infiinta in a doua parte a acestui proiect.

Pentru mai multe informatii va invitam joi 18.02.2010 in sala de sedinte a Inspectoratului Scolar Judeten Vrancea unde vor fi inminate diplomele de formatori.

Persoana de contact: FLOREA IOAN - Coordonator proiect
Mob: 0723-562.467, 0740-120.932
Tel/fax: 0237-232.310
Web: www.addfoculviu.ro
E-mail: focul.viu@gmail.com

Pentru informatii oficiale despre Mecanismul financiar al Spatiului Economic European (SEE), accesati: www.eeagrants.org

Educatie experientiala pentru viata si comunitate

Educatie experientiala pentru viata si comunitate

Educatie experientiala pentru viata si comunitate

"EDUCATIA OUTDOOR PENTRU VIATA
SI MEDIU INCONJURATOR"

02.11.2009

EDUCATIA OUTDOOR PENTRU VIATA SI MEDIU INCONJURATORAsociatia pentru Dezvoltare Durabila "Focul Viu" Focsani va implementa in zona Soveja, Vizantea, Tulnici, proiectul "EDUCATIA OUTDOOR PENTRU VIATA SI MEDIU INCONJURATOR" in perioada 25 octombrie 2009 - 06 decembrie 2009, FINANTAT DE MINISTERUL TINERETULUI SI SPORTULUI.

Proiectul face parte din "Programul de implementare a educatiei prin experienta in formarea tinerilor" ce are scopul de a furniza servicii de formare a tinerilor.

Educatia prin experienta are doua componente, educatia prin provocare si educatia prin serviciul in folosul comunitatii. Astfel, 16 tineri din mediul rural, vor participa la un training of trainer (TOT) pe tema educatiei prin experienta realizat in natura.

Formarea va fi realizata de catre Asociatia Outward Bound si o consideram incheiata dupa ce cei 16 absolventi ai cursului acreditat, trec si printr-o etapa de aplicatie practica.

Activitatile de educatie outdoor (in natura) planificate in cadrul acestui proiect fiind in primul rand un stagiu pentru noii traineri dar si o modalitare de formare a celor 100 de tineri cu virste de peste 14 ani ce vor participa la acestea.

Activitatile de educatie outdoor sunt o inlantuire de exercitii provocatoare urmate de un proces de reflectie asupra exercitiului, in timpul caruia participantii extrag invataturi pentru viitor.

Finantarea acestui proiect de catre Ministerul Tineretului si Sportului sprijina Asociatia de Dezvoltare si Protectie a Mediului "Zboina" din localitatea Soveja (care este partener) sa isi dezvolte competente de lucru cu tinerii.

Participantii la TOT vor fi selectati de catre asociatia mai sus amintita si de catre Asociatia "Amitie Vizantea Livezi - Epinay sur Orge" (A.V.L.E.) din rindul membrilor si simpatizantilor lor.

Cele doua asociatii partenere din Vizantea si Soveja vor selecta 100 de tineri din zona Soveja - Vizantea - Tulnici care vor participa gratuit pe parcursul unui weekend la o activitate de educatie prin provocare in Centrul de Tineret Galaciuc.

De asemenea finantarea acestui proiect aduce si Asociatiei pentru Dezvoltare Durabila "Focul Viu" Focsani un plus de resurse pentru extinderea in mediul rural a "Programul de implementare a educatiei experientiale in formarea tinerilor".

Proiectul va avea un buget de 49020 lei din care contributie proprie 12620 lei si 36400 lei contributie de la M.T.S.

Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Ministerului Tineretului si Sportului.

Persoana de contact: FLOREA IOAN - Coordonator proiect
Mob: 0723-562.467, 0740-120.932
Tel/fax: 0237-232.310
E-mail: focul.viu@gmail.com

Pentru informatii oficiale despre finantarea proiectului accesati: www.mts.gov.ro

"EDUCATIE EXPERIENTIALA PENTRU VIATA
SI COMUNITATE"

01.11.2009

EDUCATIE EXPERIENTIALA PENTRU VIATA SI COMUNITATEAsociatia pentru Dezvoltare Durabila "Focul Viu" Focsani va implementa in Municipiul Focsani, Proiectul EDUCATIA EXPERIENTIALA PENTRU VIATA SI COMUNITATE in perioada 01 noiembrie 2009 - 31 octombrie 2010, proiect finantat de Guvernele ISLANDEI, PRINCIPATULUI LIECHTENSTEIN si NORVEGIEI prin MECANISMUL FINANCIAR AL SPATIULUI ECONOMIC EUROPEAN Fondul ONG.

Scopul proiectului este: dezvoltarea de oportunitati de implicare a tinerilor in viata comunitatii, de dezvoltare a abilitatilor personale si sociale, de catre Asociatia pentru Dezvoltare Durabila "Focul Viu" utilizind doua componente ale educatiei prin experienta: educatia prin provocare si educatia prin serviciul in folosul comunitatii.

Primul obiectiv isi propune formarea unei echipe de 16 persoane dotata cu echipamente si know-how in cadrul Programului de Turism Educatie Recreere "Outdoor" al A.D.D. "Focul Viu" care va furniza servicii de educatie prin experienta sistemunui de invatamant.

Al doilea obiectiv isi propune imbunatatirea abilitatilor de a lucra in echipa (de a conduce, de a lua decizii, de a rezolva probleme, de a-si asuma roluri, de a manageria timpul, de a comunica, de a da incredere) la peste 800 de elevi provenind din clasele a-IX-a (32 clase) de la nivelul a 4 licee focsanene, folosind educatia prin provocare.

Al treilea obiectiv isi propune infiintarea a 4 Cluburi de Initiativa Comunitara IMPACT in 4 licee focsanene, in care vor activa cel putin 80 de tineri cu potential de lideri, ce vor beneficia de educatia prin serviciul in folosul comunitatii, participind la, planificarea , implementarea si evaluarea a 4 proiecte care vor raspunde unor nevoi locale.

Ca rezultate, ne asteptam ca opinia publica in general si persoanele care lucreaza cu tineri in special sa aprecieze educatia prin experienta, deasemenea ne asteptam ca tinerii sa-si dezvolte abilitatile de lucru in echipa, sa interiorizeze urmatoarele valori: respect, responsabilitate, integritate, incredere, curaj, participare, compasiune si sa isi puna energia in serviciul comunitatii.

Din punct de vedere institutional ne propunem ca strategia pe termen lung a asociatiei sa includa eductia prin experienta ca modalitate de lucru in Programul de educatie, turism, recreere "OUTDOOR" al Asociatiei pentru Dezvoltare Durabila "Focul Viu".

Strategia de implementare a proiectului este un proces de dezvoltare comunitara adaptat la tineri. Acest proces cuprinde 3 abordari clasice, facilitare, training, sustinerea financiara a proiectelor implementate de grupuri si una specifica tinerilor, aventura in aer liber ca element de atractie pentru ei.

 1. In prima etapa a proiectului se vor pregati 16 persoane care vor fi capabile sa:
  • sustina traininguri de educatie prin provocare;
  • sa faciliteze infiintarea si functionarea unor grupuri de tineri (Cluburi de Initiativa Comunitara pentru Tineret IMPACT. IMPACT = Implicare Motivatie Participare Actiune Comunitate Tineri).
 2. In a doua etapa a proiectului se vor derula traininguri de educatie prin provocare (educatie experientiala) cu tineri din clasele a-IX-a si se vor identifica lideri non-formali de la nivelul fiecarei clase.
 3. In etapa a treia o parte din liderii identificati vor fi pregatiti si motivati sa se implice in organizarea unor grupuri de tineri dupa modelul IMPACT al Fundatiei Noi Orizonturi.
 4. In etapa a patra Cluburile IMPACT cu sprijin din partea facilitatorilor pregatiti in etapa 1 si a partenerilor implicati in proiect vor implementa proiecte in sprijinul comunitatii utilizind astfel educatia prin serviciul in folosul comunitatii.
 5. In etapa a cincea membrii cluburilor IMPACT vor fi incurajati sa lucreze in retea si sa acceseze fonduri europene prin programul Tineri in Actiune (TiA).

Pe parcursul tuturor acestor etape se vor derula activitati de promovare a educatiei experientiale dar si de monitorizare.

Partenerii cooptati in proiect sunt: Fundatia Noi Orizonturi care vine cu expertiza Cluburilor IMPACT, Asociatia Outward Bound care pregateste si certifica traineri in educatia outdoor prin provocare, Inspectoratul Scolar Judetean Vrancea care va conduce monitorizarea proiectului si isi va da girul asupra metodelor de educatie experientiala folosite si Directia Judeteana pentru Tineret care, fiind un finantator local cu o baza materiala buna va sustine proiecte de educatie prin experienta.

Proiectul va avea un buget de 84912 euro, din care 9241 euro reprezinta contributie proprie, iar 74771 euro contributie de la Fondul ONG.

Persoana de contact: FLOREA IOAN - Coordonator proiect
Mob: 0723-562.467, 0740-120.932
Tel/fax: 0237-232.310
E-mail: focul.viu@gmail.com

Pentru informatii oficiale despre Mecanismul financiar al Spatiului Economic European (SEE), accesati: www.eeagrants.org

EDUCATIE EXPERIENTIALA PENTRU VIATA SI COMUNITATE

EDUCATIE EXPERIENTIALA PENTRU VIATA SI COMUNITATE

EDUCATIE EXPERIENTIALA PENTRU VIATA SI COMUNITATE

EDUCATIE EXPERIENTIALA PENTRU VIATA SI COMUNITATE

Actiune a Corpului Rangerilor Juniori
in rezervatia "Focul Viu de la Andreiasu"

29 iunie 2009

In cadrul proiectului "Focul Viu - un brand national" finantat de MOL Romania si Fundatia pentru Parteneriat s-a derulat simbata 27 iunie 2009 o noua actiune a Corpului Rangerilor Juniori in aria protejata "Focul Viu de la Andreiasu".

Cei 16 rangeri juniori prezenti au marcat limita estica a rezervatiei utilizind ca semn conventional patratul rosu cu contur alb (semn folosit in multe arii protejate din tara), au adunat hirtiile, peturile, mucurile de tigara din zona focurilor vii.

Din aceeasi zona au fost indepartati carbunii abandonati de la un foc facut pe pamint, punind astfel in practica conceptul de turism "Nu lasa urme" pe care multi turisti nu il cunosc sau il ignora cu buna stiinta.

Membrii Corpului Rangerilor Juniori au convenit sa se intilneasca si simbata urmatoare cind vor purta discutii cu administratia locala si custodele pentru a determina exact si celelalte limite ale rezervatiei in vederea marcarii.

Corpul Rangerilor Juniori
in "Rezervatia Focul Viu de la Andreiasu"

15 iunie 2009

In cadrul proiectului "Focul Viu - un brand national", finantat de MOL Romania prin Fundatia pentru Parteneriat si implementat de Asociatia pentru Dezvoltare Durabila "Focul Viu" in parteneriat cu Scoala si Primaria din Andreiasu si Directia Silvica Focsani, sambata 13 iunie 2009 s-a infiintat Corpul Rangerilor Juniori.

Douazeci si patru de elevi de la scolile din Andreiasu de Jos si Andreiasu de sus s-au angajat sa cunoasca, sa apere si sa protejeze biodiversitatea "Rezervatiei Focul Viu de la Andreiasu".

Primele activitati desfasurate de tinerii rangeri au fost de igienizare si montare casute pentru pasari.

Igienizarea s-a facut pe 30% din suprafata rezervatiei. Deseurile au fost colectate selectiv si preluate de administratia locala.

Casutele pentru pasari in numar de 20, au fost realizate de catre un angajat al Scolii din Andreiasu, care este si profesor de sculptura, cu material lemnos de la comunitatea locala.

In perioada urmatoare in Corpul Rangerilor Juniori vor intra si alti elevi din zona, printe care grupul de la Prahuda condusi de invatator Dragomir Gheorghe.

Ziua Mondiala a Biodiversitatii - la Focul Viu

25 mai 2009

In cadrul proiectului "Focul Viu - un brand national" finantat de MOL Romania prin Fundatia pentru Parteneriat s-a desfasurat in perioada 23-24 mai 2009 o tabara de identificare specii.

La aceasta tabara realizata cu prilejul Zilei Mondiale a Biodiversitatii (22 mai) au participat specialisti de la Sectia Stiintele Naturii - Muzeul Vrancei, de la Grupul Scolar G.G.Longinescu, de la Parcul Natural Putna-Vrancea, de la Scoala Andreiasu si de la Oficiul de Studii Pedologice si Agrochimice Vrancea.

La buna desfasurare a taberei si-au adus contributia Ocolul Silvic Focsani, Primaria Andreiasu si voluntari ai Asociatiei pentru Dezvoltare Durabila Focul Viu care s-au ocupat de logistica si fotografierea plantelor.

In cele doua zile ale taberei am reusit sa identificam pe loc 80 de specii din cele 160 cit ne propusesem initial (in special pasari, plante si arbori). Identificarea va continua cu o etapa de laborator in care vom folosi pentru identificare materialul fotografiat si cel din ierbarul realizat in cele doua zile ale taberei.

Printre cele mai interesante specii identificate in aceasta tabara am putea enumera: Calinul si Ienuparul la categoria arbori-arbusti, Colilia, Coada Vulpii, Paralutele la categoria plante, Silvia de tufis, Privighetoarea de zavoi, Ciocirlia de padure la pasari.

Ca o concluzie putem spune ca tabara a fost un excelent prilej pentru realizarea schimburilor de experianta si pentru perfectionare in domeniul identificarii speciilor.

Florea Ioan - presedinte ADD "Focul Viu"

Salveaza acum Pasarea de vant, Gabi Dimancea


Formular 230, directioneaza 2 la suta

Ecosemnal

Clubul pentru Protectia Naturii si Turism Brasov

Targuri si expozitii, standuri pentru expozitii, targuri in Romania, Ungaria, Cehia - Margran Cluj Napoca

Blog-ul lui Tica Lumanare

Transmont Fagaras

Cupe si Lire

A.N.A in Carpati

Tabere VSD

Festivalul cantecului de drumetie si arta fotografica "Focul Viu"

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

Sportul de Vrancea

 

 
home : despre noi : statut : proiecte : lira vranceana : trasee montane
cascada putnei : rezervatii : galerie foto : link-uri utile : contact
Web design by Costica Mocanu
© 1995-2020 A.D.D. "Focul Viu" Focsani