ADD Focul Viu Focsani
 

Vremea in Focsani

   -18° C

ultima actualizare
08:50


Prezentare mecanismul 2%


Eco Magazin - Magazin de ecologie


Parteneri

Scorpion Focsani
Vinexport Romania
Ziarul Corect

Radio Iasi

Finantatori

EEA Grants
Fundatia pentru Parteneriat
Autoritatea Nationala pentru Tineret
Mol Romania
Primaria Focsani

Leave No Trace LNT (NLU) - Regula nr. 1
Planuieste si pregateste din timp excursia!

Pregateste din timp excursia, tinand seama de intentiile tale si de scopurile grupului cu care mergi.

Invata!

Pentru planificare aduna informatii, fa-ti cunoscute dorintele si afla intentiile tovarasilor de calatorie.

Incepe-ti pregatirea intreband care sunt caracteristicile ecosistemului pe care il vei traversa si care sunt regulile si instructiunile pentru reducerea impactului ecologic. Paginile pe Internet ale agentiilor guvernamentale, birourile si centrele de informare turistica ofera informatii despre regulamentele speciale, despre problemele de mediu, despre pregatirea unei excursii, alte sfaturi educative precum si posibilitatile de a presta servicii benevole.

Intrucat fiecare zona naturala este unica, regulamentele privind comportarea la traversarea ei si cele pentru obtinerea autorizatiei de vizitare sunt diferite. Procura si studiaza regulamentele si prevederile speciale valabile in zona pe care o vei strabate.

Insuseste-ti tehnica specifica modului (modurilor) de deplasare ales si cunostintele de prim ajutor, procura echipamentul necesar pentru a reusi excursia.

Invata cum sa faci ca sa nu lasi urme pe oriunde mergi. Planul excursiei trebuie sa tina seama de asigurarea conditiilor necesare pentru respectarea regulilor LNT, prin alegerea judicioasa a etapelor si locurilor de popas, si prin prevederea unor durate suficiente de timp, care sa permita deplasarea si odihna in conditii corespunzatoare.

Pregateste-te pentru vreme rea, conditii periculoase si accidente. Fii pregatit sa decizi corect si repede cand sa stai pe loc sau sa te intorci din drum, daca simti apropierea vreunui pericol, sau patesti un accident. In felul acesta nu vei fi silit sa incalci regulile LNT din cauza necesitatilor de asigurarea sigurantei personale.

De exemplu, o planificare proasta sau neglijarea apropierii vremii rele poate transforma o excursie usoara intr-o inclestare cu hipotermia. Cand esti infrigurat si ud, mintea functioneaza prost si vei fi inclinat sa crezi ca in situatia respectiva regulile se schimba, adica ar fi permis sa lasi pe loc resturile neglijente de la un foc de tabara sau de la un adapost improvizat.

Excursia in grup.

Agentiile de turism pot da sugestii despre locurile interesante pe care le-ati putea vizita cu grupul. Este nevoie ca specificul grupului, nivelul sau general de pregatire si de comportare sa corespunda caracterului zonei in care doriti sa mergeti.

De exemplu, in jurul terenurilor de picnic, campingurilor si altor amenajari turistice, oamenii se astepta la oarecare zgomot si deranj. In schimb, in zonele nelocuite, turistii vor sa se bucure de Natura fara astfel de inconveniente.

Marimea grupului

Nu calatoriti in grupuri mari. Imparte grupul mare in echipe de 4-6 persoane.

Marimea grupului depinde de destinatie, de exemplu:

  • In Parcurile nationale sau in zonele nelocuite nominalizate de autoritati: grupul ar trebui sa fie cat mai mic, adica maxim 8 persoane, dar mai putine e mai bine.
  • In padurile cu utilizare multipla (acestea nu sunt terenuri nelocuite): grupurile mai mari de 8 persoane ar trebui sa mearga in zone nelocuite. Grupurile mari pot face ture splendide pe terenurile Agentiei nationale pentru paduri sau ale Agentiei de administrarea terenurilor publice.

Indiferent de marimea grupului sau de scopul excursiei, aplicarea practica a regulilor LNT necesita grija si prevedere. Pe cat posibil zonele mai salbatice vor fi vizitate in grupuri mici.

Grupurile mari pot fi zgomotoase si distructive daca nu sunt foarte atent supravegheate. Pentru un grup mare se vor prevedea mai multi ghizi (conducatori) cu experienta, astfel ca grupul sa fie impartit in cete mai mici, care vor calatori si pe cat posibil si innopta separat. Evitati aparitia de discutii in cursul excursiei, prezentand regulile LNT fiecarui participant inca inainte de plecarea de acasa.

Interesati-va din timp la autoritatile care administreaza zona de eventualele limitari privind marimea maxima a grupului. Grupurile mari si formate din persoane cu mai putina experienta vor fi mai potrivite pentru trasee populare, de-a lungul carora exista poteci marcate si cabane.

Evitati perioadele de mare aglomeratie!

Vizitele in zonele populare, in perioadele de maxima afluenta cum ar fi: vacantele scolare, concediile, sfarsiturile de saptamana, sunt adeseori confruntate cu o circulatie aglomerata, inghesuiala, intarzieri si conflicte cu alte grupuri.

In loc de a va chinui singuri mai bine calatoriti in alte perioade, de exemplu la mijlocul saptamanii, cand veti intalni mai putina lume si veti avea o placere mai mare. Sau, mergeti in zone mai putin umblate.

Pentru a evita surprizele neplacute, faceti rezervarile de locuri si cereti autorizatiile de vizitare cu mult timp inainte.

Evitati deplasarea cand conditiile de mediu ar putea avea un impact mai grav; de exemplu, evitati sa calatoriti cand potecile sunt noroioase.

Folositi echipament adecvat!

Fiti pregatiti sa intalniti vreme rea, pericole, accidente. Luati o soba portabila si combustibil de rezerva, o oala, chibrituri, o oglinda de semnalizare, un fluier si o vesta fluorescenta. Luati totdeauna o harta buna, hrana si apa suficienta, un filtru sau tablete de purificarea apei, haine calduroase, ceva de protectie contra soarelui puternic si a insectelor.

Echipamentul corespunzator poate de asemenea reduce impactul asupra mediului. O soba portativa care nu afuma nici o piatra este exemplul cel mai clar. Sau, daca folosim bocanci impermeabili si parazapezi putem pasi numai pe poteca noroioasa dar deja batuta, in loc sa calcam pe iarba invecinata potecii, ca sa nu ne udam sau murdarim, dar distrugand in felul acesta Natura.

Echipamentul corespunzator poate determina succesul unei excursii, dar e gresit si sa cari cu tine prea multe lucruri.

Pentru reducerea cantitatii de gunoaie in excursie, reambalati alimentele acasa.

Gestioneaza avantajos productia ta de gunoi printr-o reimpachetare dibace a hranei, astfel ca sa eviti resturile. Hrana va fi ambalata in pungi sau cutii refolosibile din plastic. Scapa inca de acasa de ambalajele grele de la magazin, pentru a nu fi tentat sa le arunci in natura.

Invata bine sa faci ce vei avea de facut!

Studiaza bine echipamentul si manevrele necesare pentru excursie.

Invata de la un prieten mai priceput, urmeaza un curs, sau angajeaza un ghid competent. Ai grija sa inveti: cum se da primul ajutor, orientarea in teren si auto-salvarea, precum si sa ai conditia fizica necesara pentru calatorie.

Invata cat mai multe despre zona in care vei calatori si cum te poti distra acolo fara sa te accidentezi sau sa distrugi mediul ambiant. Regulile LNT depind de specificul zonei traversate: de exemplu pe un ghetar e nevoie sa stii cum arata solul criptobiotic, dar intr-o mlastina vei fi mai interesat de posibilul impact asupra plaurului.

Poarta-te ca un om responsabil!

Accidentarea sau ratacirea are urmari grave pentru tine, pentru cei care incearca sa te salveze si pentru mediu. Peisajul ar putea fi distrus iremediabil de vehiculele sau de multimea salvatorilor care participa la salvare. Poarta-te ca un om responsabil si ai grija de siguranta ta, fiind mereu atent si precaut, judecand limpede/ corect. Micsoreaza riscul, facand excursii care corespund posibilitatilor si dorintelor tale. Fii pregatit sa te salvezi singur din situatii grele.

Inregistreaza-te in registrul cabanei sau al paznicului din zona.

Invata sa te orientezi in orice conditii. Ia totdeauna cu tine o harta pe care oricand sa poti indica unde te afli. Nu te pierde de grup. Pentru orice eventualitate, indica unui prieten traseul pe care vei merge si da-i instructiuni ce sa faca daca nu reapari la data stabilita.

Foloseste harta si busola, pentru a nu fii silit sa construiesti momai din pietre, sa desfigurezi stancile si copacii, sa folosesti fanioane sau semne de vopsea - ca sa marchezi pe unde ai trecut.

Salveaza acum Pasarea de vant, Gabi Dimancea


Formular 230, directioneaza 2 la suta

Ecosemnal

Clubul pentru Protectia Naturii si Turism Brasov

Targuri si expozitii, standuri pentru expozitii, targuri in Romania, Ungaria, Cehia - Margran Cluj Napoca

Blog-ul lui Tica Lumanare

Transmont Fagaras

Cupe si Lire

A.N.A in Carpati

Tabere VSD

Festivalul cantecului de drumetie si arta fotografica "Focul Viu"

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

Sportul de Vrancea

 

 
home : despre noi : statut : proiecte : lira vranceana : trasee montane
cascada putnei : rezervatii : galerie foto : link-uri utile : contact
Web design by Costica Mocanu
© 1995-2020 A.D.D. "Focul Viu" Focsani