ADD Focul Viu Focsani
 

Vremea in Focsani

   -18° C

ultima actualizare
07:30


Prezentare mecanismul 2%


Eco Magazin - Magazin de ecologie


Parteneri

Scorpion Focsani
Vinexport Romania
Ziarul Corect

Radio Iasi

Finantatori

EEA Grants
Fundatia pentru Parteneriat
Autoritatea Nationala pentru Tineret
Mol Romania
Primaria Focsani

Leave No Trace LNT (NLU) - Regula nr. 4
Lasa locul vizitat asa cum l-ai gasit!

Nu lasa urme!

Pastrati amintirile trecutului!

Pastreaza amintirile trecutului: priveste, dar nu atinge formatiile si obiectele culturale sau istorice. Oamenii viziteaza tinuturile nelocuite pentru multe motive, printre ele fiind si descoperirea misterelor si surprizelor Naturii.

Daca lasam pietrele, plantele, musuroaiele, penele, resturile geologice si alte formatiuni naturale asa cum le-am gasit, facem un dar celor care vor veni pe acolo dupa noi. Ar trebui sa ne supere disparitia amanuntelor si obiectelor cunoscute din locurile indragite. LNT inseamna sa lasi neatins ce ai gasit, pastrand calitatea deosebita a peisajului - pentru multa vreme, pentru toti.

Lasa pietrele, plantele si celelalte obiecte naturale asa cum le-ai gasit. Descoperirea unor semne din trecut cum ar fi resturi de vase, desene pe stanci, obiecte casnice etc. poate fi entuziasmanta, dar apare prea des tentatia culegerii acestor obiecte pentru a le duce acasa ca suvenir. Insa obiectele de interes arheologic si istoric constituie o caracteristica esentiala a peisajului respectiv si un bun al tuturor oamenilor, din toate timpurile.

Cele aflate pe terenurile publice sunt aparate de Legea protectiei resurselor arheologice si de Legea pastrarii mostenirii istorice nationale. Astfel de obiecte pot fi maruntisuri nevaloroase, ca stalpii de marcarea statiei pentru diligente, capetele de sageti, traversele sau echipamentul feroviar cu vechime mai mare de 50 de ani. Indepartarea sau deranjarea acestor resurse turistice de pe orice teren public este ilegala. Studiaza-le, dar nu le atinge! Ele nu trebuie deranjate.

Nu deranjati formatiunile naturale!

Ia amintirile din excursie pe filmul foto, nu in rucsac.

Uneori se poate obtine un permis de preluarea unor obiecte naturale din anumite terenuri publice. Preluarea este total interzisa in parcurile nationale si in zonele de protectie pentru salbaticiuni. In terenurile nelocuite se aplica legile federale. De exemplu, cuiburile anumitor specii de pasari sunt protejate de Legea pasarilor migratorii.

Invatati-va si obisnuiti-va sa va abtineti. Incurajati retinerea celorlalti turisti de la fapte distructive. Ajuta-i pe copii sa descopere la ce folosesc scoicile si alte obiecte naturale in mediul lor de viata. Informeaza-i ca toate aceste obiecte servesc unor scopuri bine precizate in cadrul sistemului ecologic: batul este ros de soareci, gandacii stau sub bolovan, tufa acopera intrarea in vizuina unui popandau, pana este impletita in cuibul unei pasari.

Toate obiectele sunt frumoase in Natura din cauza vecinatatii lor, dar acasa arata cu totul altfel, "suvenirul" sfarsind de obicei la lada de gunoi.

Nu raspanditi plante si animale straine!

Evita sa introduci undeva plante si vietuitoare care nu sunt de-ale locului, sau sa le transporti.

Unele specii de plante, animale, organisme, au un caracter invaziv si sosirea lor poate provoca in timp o schimbare pe scara mare si nereversibila a ecosistemului, prin eliminarea speciilor locale. Conform datelor de la Agentia SUA pentru pesti si salbaticiuni, 42% din speciile din SUA aflate in pericol si amenintate cu disparitia au ajuns asa din cauza speciilor invazive.

Cel putin 1,5 milioane acri din padurile administrate de Agentia parcurilor nationale sunt puternic infestate. Plantele invazive afecteaza fiecare tip de habitat din padurile nationale si din terenurile Agentiei nationale de administrare a terenurilor publice din SUA.

Nu exista solutii cunoscute pentru oprirea raspandirii multor specii invazive si din cauza aceasta dispare o bogata mostenire naturala locala, care trebuia sa fie aparata tocmai de zonele de protectie infiintate de stat. Turistii contribuie mult la raspandirea invadatorilor, transportand animale vii, plante si seminte, sau agenti patogeni cum ar fi giardia.

Posibilitatea unor noi infestari creste cu fiecare zi, deoarece turistii calatoresc de la o zona la alta pe tot globul. De exemplu, trei sferturi din plantele gasite in campingurile din Parcul Bob Marshall, din statul Masachusetts, nu sunt de origine locala.

Turistii pot evita raspandirea involuntara a speciilor invazive respectand cateva reguli practice:

  • Nu luati si nu transportati flori, ierburi, plante acvatice.
  • Goliti si curatati rucsacul, cortul, barcile, uneltele de pescuit si alte echipamente dupa fiecare excursie. Apa, noroiul, solul, ramase pe ele, pot contine seminte, spori, plante si animale mici daunatoare.
  • Curatati murdaria de pe incaltaminte si anvelopele masinii.
  • Nu aruncati si nu dati drumul la momeala vie.
  • Asigurati-va ca animalele de povara si de companie sunt vaccinate, iar blana lor nu retine seminte, ramurele, paraziti cum ar fi capusele.
  • Daca transportati furaje, fan, verificati sa nu contina buruieni. Hraniti animalele de povara cu furaje fara buruieni cel putin trei zile inainte de plecarea spre zonele nelocuite.
  • Cand descoperiti zone infestate anuntati proprietarii si administratorii de terenuri, ajutandu-i astfel sa porneasca actiuni de protectie.
Salveaza acum Pasarea de vant, Gabi Dimancea


Formular 230, directioneaza 2 la suta

Ecosemnal

Clubul pentru Protectia Naturii si Turism Brasov

Targuri si expozitii, standuri pentru expozitii, targuri in Romania, Ungaria, Cehia - Margran Cluj Napoca

Blog-ul lui Tica Lumanare

Transmont Fagaras

Cupe si Lire

A.N.A in Carpati

Tabere VSD

Festivalul cantecului de drumetie si arta fotografica "Focul Viu"

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

Sportul de Vrancea

 

 
home : despre noi : statut : proiecte : lira vranceana : trasee montane
cascada putnei : rezervatii : galerie foto : link-uri utile : contact
Web design by Costica Mocanu
© 1995-2020 A.D.D. "Focul Viu" Focsani