ADD Focul Viu Focsani
 

Vremea in Focsani

   -18° C

ultima actualizare
09:10


Prezentare mecanismul 2%


Eco Magazin - Magazin de ecologie


Parteneri

Scorpion Focsani
Vinexport Romania
Ziarul Corect

Radio Iasi

Finantatori

EEA Grants
Fundatia pentru Parteneriat
Autoritatea Nationala pentru Tineret
Mol Romania
Primaria Focsani

Leave No Trace LNT (NLU) - Regula nr. 5
Nu lasa urme de la focul de tabara!

Focurile de tabara pot lasa urme durabile in peisajul natural. Aspectul multor zone turistice a fost desfigurat de focurile nesupravegheate si de preluarea lemnelor pentru foc. Focul de tabara este splendid noaptea, in schimb ziua resturile lui arata infiorator: suprafete enorme de teren parjolit si innegrit, din care se revarsa cenusa, lemne, hrana si gunoaie arse partial.

Mai grav, focurile de tabara provoaca incendii de padure.

Multi turisti au crescut mari obisnuiti cu traditia focului de tabara. Dar vremurile s-au schimbat. Focul din lemne nu mai e vital pentru confort si gatit. Multe din necazurile produse de focurile de tabara pot fi evitate daca folosim sobe portabile, vetre portabile, vetre inaltate - si alte metode preventive recomandate de programul LNT.

Inainte de a face excursia informati-va despre reglementarile oficiale privind focul din lemne, stabilite de administratia terenurilor publice din zona. Numeroase zone nelocuite, rezervatii naturale si parcuri impun folosirea sobelor portabile. In perioada calduroasa se interzice focul deschis in paduri.

Folositi sobe portabile!

Pentru gatit folositi sobe portabile (cu gaz etc.) iar pentru iluminat un felinar (cu lumanare).

Turistii trebuie sa care o soba, o oala, chibrituri si combustibil suficient pentru a gati toate mesele de care au nevoie.

Chiar aveti nevoie de un foc cu lemne?

Cand regulamentele locale nu interzic aprinderea focului, mai ganditi-va odata daca aveti cu adevarat nevoie de foc. La urma urmelor, e mult mai simplu sa gatesti pe soba portabila. Sobele sunt curate, convenabile si nu dauneaza mediului.

Focurile cu lemne se vor face numai in cazuri exceptionale, cand conditiile permit: pericolul de aprinderea padurii e mic, se gasesc destule lemne cazute pe jos, aveti timp suficient pentru a pregati vatra, a arde toate lemnele incepute pana devin cenusa, a curati si camufla vatra.

In zonele sensibile, unde plantele cresc foarte incet, focul din lemne este o prostie. Lemnul de salcie arctica sau de jnepen alpin, vechi de o suta de ani, arde in cateva minute.

Fa un foc cu impact minim asupra locului!

Daca totusi aprinzi un foc:

 • Intereseaza-te de reglementarile privind focurile, valabile pentru zona in care calatoresti.
 • Analizeaza vantul, vremea, locul si resursele de combustibil. Hotaraste daca este sigur si responsabil sa aprinzi un foc.
 • Daca nu exista o vatra de foc veche (suprafata, sau cerc din pietre etc.), foloseste o vatra portabila (un cerc pliant din tabla) sau aloca timpul necesar pentru a construi o vatra inaltata.
 • Fa un foc mic, alimentat numai cu lemne sau ramuri cazute, pe care le poti rupe cu mana.
 • Arde lemnele complet pana devin cenusa. Stinge complet focul si imprastie cenusa dupa ce se raceste.
 • Pregateste o lopata mica si un vas cu apa, pentru a uda bine cenusa.
 • La plecare, lasa pentru turistii care vor veni o vatra de foc buna de refolosit: cu marime rezonabila, fara prea multa cenusa, lemne si gunoaie arse incomplet.

Folositi vetrele de foc existente.

In cazul ca faceti un foc, alegerea locului respectiv se face dupa aceleasi reguli ca si pentru locul de tabara. Refolositi o vatra existenta.

Vatra in groapa.

Daca faceti focul intr-o groapa sapata, alegeti un loc cu pietris, nisip, sau stancos, fara vegetatie (craci etc.) deasupra, unde se vede solul anorganic. Evitati solul organic sau cu pat de frunzis vested, sau locurile in care focul ar putea dauna vegetatiei sau altor formatiuni naturale. In padure fiti foarte atent.

Indepartati orice material inflamabil (ace de brad, coaja de copac, frunze cazute, alte materiale organice) pana dati de solul anorganic. Daca nu indepartati complet tot materialul inflamabil de pe sol, riscati sa produceti un incendiu de padure. Focul se va transmite de la vatra la materialul inflamabil care va arde mocnit, incet si nevazut, pana ce va izbucni dupa cateva ore sau chiar zile.

La plecare groapa se va astupa si camufla, nu inainte de a imprastia toata cenusa rezultata.

Folosirea bolovanilor pentru vatra.

Pentru a nu desfigura zona cu bolovani innegriti de funingine, nu folositi bolovani la vatra focului! Nu aprindeti focul langa, sau sub stanci mari. Natura are nevoie de zeci de ani ca sa curete urmele de funingine de pe stanci.

Vatra portabila.

Vatra portabila este o cutie plianta din tabla in care se face focul fara a mai lasa urme pe sol. In cutie se asterne un strat de nisip sau pietris. Vatra portabila se aseaza pe cateva pietre (ca sa nu arda solul sau vegetatia de dedesubt), pe o suprafata de teren durabil, departe de un perete sau bolta de stanca.

Vatra inaltata.

Vatra inaltata este o platforma rotunda amenajata din nisip, pietris sau sol anorganic, cu diametrul 50-60 cm si inaltimea de 15-20 cm., asternuta pe o prelata sau folie din plastic. Materialul necesar se aduna cu sacosa, din vecinatate, fara a deranja vegetatia.

In jurul vetrei, marginile prelatei pot fi ascunse sub materialul platformei ca sa nu fie arse de jeratic. La plecare, materialul vetrei se reaseaza in locul de unde a fost luat.

Folositi lemne mici, uscate sau cazute.

Alimentati focul cu lemne subtiri. Acestea ard mai bine si produc mai putina cenusa, usurand la plecare sarcina curateniei.

Aduna numai bete cazute pe jos care pot fi rupte cu mana. Lemnele mai groase cazute pe jos au un rol foarte important in hrana vietuitoarelor, reciclarea apei si refacerea solului. Ele adapostesc vietuitoare cum sunt soparlele si constituie paturi germinative pentru semintele numeroaselor specii de plante.

Lemnele cu grosimea mai mica decat diametrul incheieturii mainii se rup usor si ard complet, usurand curatirea la plecare. Nu se recomanda si nici nu e necesara utilizarea topoarelor si fierastraielor. Buturugile arse pe jumatate pun probleme de camuflare, iar daca sunt lasate la vedere desfigureaza peisajul.

Nu rupe craci din copacii verzi sau uscati, deoarece produci cicatrice urate. De exemplu, prin anii 80, in jurul campingurilor din parcul Eagle Cap din statul Oregon 95% din copaci erau desfigurati de turisti. E preferabil sa aduni lemele de foc pe drum astfel ca locul de popas, unde faci focul; sa ramana cat mai fara urme.

Controlati focul cu atentie

Indiferent de felul focului de tabara pe care-l faceti:

 • Mentineti focul mic.
 • Niciodata nu lasati focul nesupravegheat.
 • Nu incercati sa ardeti ambalaje (placate cu folie etc.), resturi de mancare, sau alte gunoaie neinflamabile, care la plecare vor trebui ambalate si luate in rucsac.
 • Ardeti complet lemnele pana se transforma in cenusa. Prevedeti o ora inainte de plecare pentru controlul stingerii focului, in care timp pe foc nu se mai baga lemne noi, ci doar resturile si capetele nearse.
 • Udati bine cenusa cu apa. Verificati vatra prin pipaire ca s-a racit complet si indepartati orice rest nears.
 • Imprastiati cu meticulozitate toata cenusa, cu o lopata mica sau un capac de la o cutie de conserva.
 • Readuceti zona focului la aspectul natural initial.

In zonele mult umblate, lasati un singur cerc mic de pietre, curat, in centrul locului de tabara. Distrugeti si curatiti orice alta vatra sau cerc de pietre. Daca exista o vatra veche amenajata, nu mai faceti alt cerc de pietre. La plecare curatati vatra, pregatind-o pentru urmatoarea utilizare.

In zonele nelocuite, curatati si camuflati vatra pentru a lasa locul asa cum l-ati gasit.

Langa o apa folositi vatra portabila.

Pentru micsorarea impactului asupra malurilor raurilor, numeroase agentii care administreaza raurile impun folosirea vetrelor portabile din tabla. Ele permit aprinderea unui foc fara a lasa nici un impact asupra Naturii sau peisajului. Cutia retine toata cenusa, astfel ca nimic nu se varsa pe sol.

Dupa ce focul se termina, cenusa poate fi impachetata. Cutiile portabile pentru vetre sunt deosebit de indicate pentru plaje. Taciunii sau funinginea nu ajung in nisip iar plaja ramane frumoasa si pentru urmatorii vizitatori. Cei care calatoresc pe pluta sau barca, calare sau cu masina, vor utiliza vetre portabile.

Focul pe plaja.

Pe o plaja sau pe un banc de nisip de pe malul marii sau unui rau mare, se sapa o groapa care se foloseste ca vatra de foc. La plecare groapa se va astupa si camufla, nu inainte de a imprastia toata cenusa rezultata. Cenusa lasata gramada va migra prin nisip si va iesi la suprafata, dand locului un aspect urat care arata altor vizitatori ca acolo a fost un foc.

Desfiintarea si mascarea vetrelor hidoase.

De obicei vetrele existente vor fi lasate asa pentru o eventuala refolosire. Cand gasiti insa una amplasata din cale-afara de gresit, in locuri nepotrivite cum ar fi: in centrul unei poieni altfel splendide, pe un promontoriu de belvedere, sau pe malul unui lac montan, sau cand vatra e hidoasa, de exemplu cu pietroaie mari innegrite, plina cu sticle, cutii de bere topite sau ghemotoace de folie din aluminiu, ar fi bine sa popositi o clipa si s-o mascati.

Aruncati pietrele din jurul ei, indepartati cenusa, impachetati si luati in rucsac gunoaiele, faceti ce puteti pentru a reda locului un aspect natural. E o fapta buna in folosul Naturii!

Dar, atentie! Cand curatati o vatra existenta, asigurati-va ca cenusa e rece! Daca aveti dubii, nu umblati la vatra! E mai bine sa nu faci nimic si lasi asa o vatra urata, decat sa pornesti fara sa vrei un incendiu distrugator.

Salveaza acum Pasarea de vant, Gabi Dimancea


Formular 230, directioneaza 2 la suta

Ecosemnal

Clubul pentru Protectia Naturii si Turism Brasov

Targuri si expozitii, standuri pentru expozitii, targuri in Romania, Ungaria, Cehia - Margran Cluj Napoca

Blog-ul lui Tica Lumanare

Transmont Fagaras

Cupe si Lire

A.N.A in Carpati

Tabere VSD

Festivalul cantecului de drumetie si arta fotografica "Focul Viu"

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

Sportul de Vrancea

 

 
home : despre noi : statut : proiecte : lira vranceana : trasee montane
cascada putnei : rezervatii : galerie foto : link-uri utile : contact
Web design by Costica Mocanu
© 1995-2020 A.D.D. "Focul Viu" Focsani