ADD Focul Viu Focsani
 

Vremea in Focsani

   -18° C

ultima actualizare
08:40


Prezentare mecanismul 2%


Eco Magazin - Magazin de ecologie


Parteneri

Scorpion Focsani
Vinexport Romania
Ziarul Corect

Radio Iasi

Finantatori

EEA Grants
Fundatia pentru Parteneriat
Autoritatea Nationala pentru Tineret
Mol Romania
Primaria Focsani

Leave No Trace LNT (NLU) - Regula nr. 6
Respecta vietuitoarele salbatice!

Pentru ca salbaticiunile sa supravietuiasca, oamenii trebuie sa faca sacrificii.

Protejarea si respectarea animalelor salbatice

Intalnirile cu animalele salbatice inspira momente grozave de surpriza si devin povesti "vanatoresti".

Din pacate, salbaticiunile care mai exista pe planeta sunt amenintate de disparitie din cauza: pierderii sau fragmentarii habitatului, speciilor invazive, poluarii, supraexploatarii, braconajului si bolilor. Parcurile de protectie le mai feresc pe cateva de la unele, dar nu de la toate aceste amenintari. Asa ca salbaticiunile au mare nevoie de turisti care sa le ajute sa supravietuiasca, nu sa le faca viata si mai grea.

Animalele reactioneaza in mod diferit cand intalnesc oameni. Unele specii se adapteaza rapid la convietuirea cu oamenii pe teritoriul lor, isi reiau obiceiurile normale si se "obisnuiesc". Alte animale fug de oameni, chiar parasindu-si puii si habitatul.

Altele sunt atrase de alimentele si resturile de hrana de la oameni, fiind puse astfel in pericol. Intrucat turismul se face pe teritorii uriase tot timpul anului, impactul asupra vietuitoarelor este foarte extins. Pestii, pasarile si reptilele, mamiferele, sunt afectate de oamenii care le invadeaza habitatul. Noi toti suntem raspunzatori de soarta animalelor si obligati sa coexistam pasnic cu ele, daca vrem sa ne mai bucuram de prezenta lor.

Priviti-le de departe!

Observa si fotografiaza animalele de la o distanta suficient de mare ca sa nu le sperii sau sa le fortezi sa fuga. Nu le urmari si nu te apropia de ele. Cand vanezi, studiaza bine dinainte caracteristicile animalului vanat si trage numai cand esti sigur ca-l vei dobori fara suferinte, dintr-o lovitura. Foloseste prepeleacele, posturile de observare, platformele si ascunzisurile amenajate in acest scop.

Pentru observare foloseste un binoclu, iar pentru fotografiere un teleobiectiv. Retrage-te cand animalul reactioneaza la prezenta ta. Pentru a parasi zona departeaza-te de animal, chiar daca aceasta inseamna un ocol fata de directia pe care intentionai sa mergi. Turistul are mai multa libertate de miscare decat un animal. Fii generos cu animalele.

Evita miscarile bruste si contactul vizual direct, care poate fi interpretat ca o agresiune. Nu deranja animalul, de exemplu tipand la el ca sa arate mai bine in poza. Cand animalele sunt in mers, fereste-te din drumul lor. Mergi in liniste, afara de zonele cu ursi si lei de munte.

Nu umbla noaptea, cand animalele nocturne de prada pot fi primejdioase.

Exemplul adultilor influenteaza relatia copiilor cu salbaticiunile si natura. Poarta-te respectuos si retinut cu Natura, invatand copiii sa nu se apropie, mangaie sau hraneasca animalele salbatice. Supravegheaza continuu copiii si nu-i lasa sa se indeparteze. Deoarece copiii mici sunt de aceiasi marime cu animalele de prada, acestea ii pot ataca fara frica.

Nu inghesui, inconjura, zgandari un animal salbatic si nu incerca sa-l prinzi. Puii luati si mangaiati de oameni, chiar cu cele mai bune intentii, capata miros de om si pot fi abandonati de parintii lor. Cand gasesti un animal cu probleme, anunta padurarul.

Evitati perioadele si habitaturile sensibile

Evita contactul cu salbaticiunile in perioadele sensibile: de imperechiere, de cuibarit, de cresterea puilor sau in timpul iernii. Tine seama de stresul sezonier la care sunt expuse salbaticiunile, asa ca in anumite situatii, pentru siguranta ta si a lor nu le traversa habitatul.

De exemplu, in Parcul national Mark Twain din statul Montana, deranjarea liliecilor gri si celor indieni in timpul iernii micsoreaza mult sansele lor de supravietuire. In Montana, la sfarsitul verii ursii grizzly umbla prin zmeuris. Primavara devreme, cand aleg locul de cuibarit, vulturii si pasarile cantatoare se feresc de oameni.

In general, salbaticiunile sunt deranjate de oameni in perioadele cand se imperecheaza si isi apara teritoriile, cand nasc, cand cresc puii sau clocesc, sau cand hrana este greu de gasit. Cu cat afli mai multe despre o specie, cu atat devii mai atent fata de nevoile si temperamentul animalelor respective, mai ales in momentele si locurile critice.

Nu dati niciodata de mancare animalelor

Nu da niciodata de mancare salbaticiunilor, caci le faci un mare rau. Cand nu au alimente omenesti, animalele salbatice isi cauta o hrana sanatoasa in mediul lor natural. Cand capata alimente omenesti salbaticiunile isi strica sanatatea, isi schimba obiceiurile naturale, se expun amenintarii animalelor de prada si altor pericole. Cand salbaticiunile inghit ambalaje, beau antigel sau consuma alte obiecte, pot sa se imbolnaveasca grav sau chiar muri.

Presa publica cu titluri mari stiri despre animale salbatice atrase de oameni si de hrana lor. Ursii in cautare de hrana sunt vestiti pentru ca rup corturi sau invadeaza masinile parcate, dar cel mai des turistii au de a face cu rozatoare sau pasari in cautare de firmituri. Aceste animale mici nu sunt periculoase pentru om, dar prezenta lor deranjeaza, pot transporta germeni de boli, iar preferinta pentru hrana omeneasca dauneaza bunului lor trai.

Animalele sunt oportuniste indemanatice. Confruntate cu oferta resturilor neglijente de la o masa sau cu ceva oferit de un turist, ele isi inving prudenta naturala fata de oameni. In continuare purtarea lor poate deveni agresiva, chiar distructiva, dar pana la urma animalele pierd in confruntarea cu oamenii.

Speranta unei mese usor de procurat atrage salbaticiunile in locuri periculoase pentru ele, cum ar fi campinguri, parcaje, drumuri etc. unde pot fi vanate de caini sau lovite de masini. De asemenea, ele se pot aduna involuntar in grupuri mai numeroase decat ar face-o in natura, crescandu-le astfel stresul si posibilitatea de raspandire a bolilor intre ele.

Depozitati hrana si gunoiul in loc sigur

Protejeaza salbaticiunile si fereste alimentele, depozitand hrana si gunoiul in locuri sigure.

Prin "hrana" intelegem si gunoiul, conservele, nutretul animalelor de povara, alimentele animalelor de companie, combustibilul si produsele igienice parfumate. Multe mamifere mici sunt atrase de sarea ramasa pe ghete, rucsaci sau haine, din evaporarea transpiratiei.

Pastreaza tabara curata, adunand si evacuand orice gunoi, chiar si cele mai marunte resturi de mancare. Ai grija ca nici pe poteca sa nu scapi bucati de alimente.

In zonele cu ursi, agata sacosa cu "hrana" de o ramura. Sacosa va atarna la cel putin 2 m. sub craca care o sustine, la o inaltime de peste 4 m. fata de sol, la mai mult de 2 m. de trunchiul copacului. "Hrana" poate fi depozitata si in recipienti sau lazi amenajate special, cu incuietori rezistente la ursi.

Metodele recomandate sau reglementate pentru depozitarea si transportul judicios al alimentelor variaza mult de la un loc la altul, asa ca pentru aflarea variantei celei mai bune se vor cere informatii de la administratorii terenurilor publice respective.

Canistre

Magazinele de echipament sportiv si unele birouri pentru administrarea spatiilor publice vand sau inchiriaza canistre. Corect folosite, aceste recipiente asigura turistilor un somn linistit iar ursilor o hrana sanatoasa.

Controlati-va animalele de companie

Salbaticiunile si cainii de companie nu se amesteca bine. Chiar tinuti de zgarda, cainii hartuiesc animalele si deranjeaza alti turisti. Cea mai buna varianta e sa-i lasati acasa. Chiar daca e culmea cuminteniei, orice caine poate transporta germeni de boli care pot infecta salbaticiunile. Cand vreti sa calatoriti cu cainele, interesati-va din timp asupra reglementarilor in vigoare. Majoritatea parcurilor nationale din SUA interzic accesul cainilor.

Verificati starea sanatatii cainelui in ajunul excursiei. Cainii trebuie sa aiba vaccinarile la zi pentru a evita molipsirea sau raspandirea unor boli infectioase cum ar fi: turbarea si parvo-virusul, mai ales in zonele cu lupi. Pentru controlarea cainelui folositi un colier si o lesa scurta.

Indepartati excrementele cainelui de pe poteci, locurile de popas, locurile de campare, introducandu-le in gropi sapate, la fel ca cele pentru oameni.

Salveaza acum Pasarea de vant, Gabi Dimancea


Formular 230, directioneaza 2 la suta

Ecosemnal

Clubul pentru Protectia Naturii si Turism Brasov

Targuri si expozitii, standuri pentru expozitii, targuri in Romania, Ungaria, Cehia - Margran Cluj Napoca

Blog-ul lui Tica Lumanare

Transmont Fagaras

Cupe si Lire

A.N.A in Carpati

Tabere VSD

Festivalul cantecului de drumetie si arta fotografica "Focul Viu"

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

Sportul de Vrancea

 

 
home : despre noi : statut : proiecte : lira vranceana : trasee montane
cascada putnei : rezervatii : galerie foto : link-uri utile : contact
Web design by Costica Mocanu
© 1995-2020 A.D.D. "Focul Viu" Focsani