ADD Focul Viu Focsani
 

Vremea in Focsani

   -18° C

ultima actualizare
08:10


Prezentare mecanismul 2%


Eco Magazin - Magazin de ecologie


Parteneri

Scorpion Focsani
Vinexport Romania
Ziarul Corect

Radio Iasi

Finantatori

EEA Grants
Fundatia pentru Parteneriat
Autoritatea Nationala pentru Tineret
Mol Romania
Primaria Focsani

Leave No Trace LNT (NLU) - Regula nr. 7
Respecta ceilalti drumeti!

In prezent trebuie sa folosim terenurile nelocuite alaturi de turisti de toate felurile. Pur si simplu nu mai exista spatiu suficient pentru ca fiecare amator sa fie singur pe anumite poteci, lacuri, rauri si locuri de campare.

Cu toate acestea, "politetea in salbaticie" este adeseori neglijata. Din pacate nici in societate oamenii nu-si mai supravegheaza comportamentul, cu atat mai putin o fac in salbaticie, acolo unde multi se cred "liberi".

Respecta-i pe ceilalti turisti

Respecta ceilalti turisti. Nu le strica excursia si nu le deranja contactul cu Natura.

In salbaticie, cauta sa pastrezi un spirit de colaborare. Buna intelegere intre turisti depinde de atitudinea noastra fata de ceilalti si de atitudinea lor fata de noi. Interactiunile noastre ar trebui sa arate ca in caz de nevoie putem sa ne bazam unul pe altul.

Desi lumea s-a inmultit peste masura iar motivarile si gustul de aventura difera de la un turist la altul, totdeauna pe poteca mai exista loc cat sa incapa toti oamenii cu mintea deschisa si inimile calduroase.

Cedeaza intaietatea

Fii politicos. Cedeaza trecerea pe poteca. Daca vegetatia din jurul potecii e deasa, sau sensibila la calcare, te poti opri pe o portiune mai lata a potecii, astfel ca sa poata trece eventuali alti drumeti. Lucrurile mici au efectele cele mai mari.

Simpla bunacuviinta de a saluta prietenos un necunoscut intalnit pe poteca, sau de a purta haine care nu sunt stridente in peisaj, sau de a iesi in afara potecii pentru a lasa pe altcineva sa treaca (sa urce!), de a astepta cu rabdare sa-ti vina randul sa inaintezi, sau de a pastra linistea, toate acestea fac diferenta intre civilizatie si barbarie.

Cand intalnesti localnici care supravietuiesc in zone departate, in sate si tabere sezoniere, fii respectuos, prietenos si retinut. Cauta sa nu iesi in evidenta. Fii atent la hotarele dintre teritoriile triburilor, cere voie sa traversezi terenurile private, respecta legile, reglementarile si restrictiile valabile din zona. Respecta interdictia benevola de a vizita terenurile publice in perioadele sarbatorilor religioase ale indienilor americani.

De asemenea, nu deranja animalele si echipamentul fermierilor, pescarilor, taietorilor de lemne, vanatorilor, minerilor si altora care isi castiga existenta din utilizarea legala a terenurilor publice. Lasa portile deschise sau inchise, asa cum le-ai gasit.

Grupurile care conduc sau calaresc animale au prioritate pe poteci. Drumetii si biciclistii vor iesi si se vor deplasa pe partea din vale a potecii, iar daca e cazul, vor vorbi incet intre ei sau cu calaretii, deoarece caii si alte animale de povara se sperie usor.

Cand alergi, skiezi sau mergi pe bicicleta, nu inainta cu o viteza mai mare decat poti stapani.

Inainte de a depasi pe cineva anunta-ti politicos prezenta, apoi inainteaza cu atentie. Deseori, in zonele aglomerate canotorii, alpinistii si alti vizitatori ajung sa astepte la coada permisiunea de a inainta mai departe. Da-le celor din fata o mana de ajutor, cand e cazul.

Stai retras!

Unii oameni sosesc in salbaticie pentru a gusta linistea si singuratatea. Altii vin pentru camaraderia de grup. Dar in prezent, chiar si cele mai izolate terenuri nelocuite sunt apasate de o aglomeratie naucitoare de vizitatori.

De aceea, cand e posibil stai si odihneste-te la oarecare distanta de poteca, pe o suprafata de teren durabil, cum ar fi stanca sau pamantul fara vegetatie. Daca se poate, cauta un loc de popas sau de tabara ferit de privirile si sunetele altor turisti.

Lasa sa se auda sunetele Naturii

Pentru unii, tehnologia a devenit o necesitate chiar si in salbaticie. Pentru altii, ea este nepotrivita locului. Evitati conflictele, facand un efort constient pentru a lasa pe fiecare vizitator sa-si guste experienta de viata dorita. In Natura, lasa sa se auda numai sunetele naturale.

Unele activitati in aer liber sunt inevitabil zgomotoase. O impuscatura se aude la mai multi kilometri, aproape tot atat de departe si latratul cainilor care trag o sanie pe zapada. Cat se poate, nu faceti zgomot, mai ales noaptea sau in zone izolate. Regleaza arma de foc numai in poligonul de tir.

Invata cainii sa nu faca zgomot. Nu folosi lampi puternice, aparate de radio, jocuri electronice, casetofoane si alte aparate invazive. Asculta muzica la casca. Vorbiti incet. Utilizati discret telefonul mobil. Si mai ales, armonizati-va cu Natura.

Salveaza acum Pasarea de vant, Gabi Dimancea


Formular 230, directioneaza 2 la suta

Ecosemnal

Clubul pentru Protectia Naturii si Turism Brasov

Targuri si expozitii, standuri pentru expozitii, targuri in Romania, Ungaria, Cehia - Margran Cluj Napoca

Blog-ul lui Tica Lumanare

Transmont Fagaras

Cupe si Lire

A.N.A in Carpati

Tabere VSD

Festivalul cantecului de drumetie si arta fotografica "Focul Viu"

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

Sportul de Vrancea

 

 
home : despre noi : statut : proiecte : lira vranceana : trasee montane
cascada putnei : rezervatii : galerie foto : link-uri utile : contact
Web design by Costica Mocanu
© 1995-2020 A.D.D. "Focul Viu" Focsani