ADD Focul Viu Focsani
 

Vremea in Focsani

   -18° C

ultima actualizare
08:50


Prezentare mecanismul 2%


Eco Magazin - Magazin de ecologie


Parteneri

Scorpion Focsani
Vinexport Romania
Ziarul Corect

Radio Iasi

Finantatori

EEA Grants
Fundatia pentru Parteneriat
Autoritatea Nationala pentru Tineret
Mol Romania
Primaria Focsani

Poluarea apelor

Repartitia cantitatilor de apa in lume este impartita in mod inegal. Pe continentul nostru apa potabila este un lucru la dispozitia oricui, dar in zone intinse din Africa, apa reprezinta o bogatie dupa care tanjesc mii de oameni.

Lipsa de apa potabila in unele regiuni ale globului reprezinta un paradox pe planeta noastra, a carei suprafata este acoperita in proportie de 2/3 de oceane si mari.

Cauzele poluarii apelor

Toate apele provenite din sistemele de canalizare (tratate sau netratate) sunt deversate in rauri si mari. In rauri este eliberata in genere apa tratata, dar in cazul unor ploi torentiale, se poate depasii capacitatea statiilor de tratare a apelor uzate ajungand astfel si substante netratate si deseuri.

Industria este responsabila pentru un procent mai mare de 38% din totalul activitatilor ce polueaza mediul acvatic. Aproape toate ramurile industriale produc deseuri, care pe diferite cai, ajung in rauri si mari.

Ingrasamintele anorganice sunt folosite in mod curent in agricultura pentru realizarea unor recolte cat mai mari. Cele mai folosite sunt ingrasamintele ce contin azot si nitrati. O parte din azot este absorbit de catre plante, iar surplusul pe care nu-l mai pot absorbi, este spalat de ploi, ajungand in lacuri, rauri sau canale. O alta cantitate de azot patrunde in adancime, azotul se amesteca cu apa din rocile poroase (panza freatica) unde poate ramane o lunga perioada de timp - ani de zile.

Agricultura moderna este foarte dependenta de utilizarea la scara larga a substantelor chimice sintetice (pesticide), care au capacitatea de a ucide daunatorii agricoli. O parte a acestor substante ajung in apa subterana sau in rauri, fiind spalate de pe suprafetele agricole. Unele substante persista in mediu un timp foarte indelungat, cauzand o serie de probleme ecologice.

Poluarea provenita din activitatile fermelor poate fi devastatoare. Lichidul provenit din dejectiile animale (urina si fecale) si cel rezultat din procesele de fermentatie ale nutretului depozitat, cauzeaza probleme majore de poluare ale apelor curate. Efectul provocat de aceste reziduri este diminuarea cantitatii de oxigen din ape - eutrofizare - ceea ce determina moartea pestilor si a celorlalte forme de viata acvatica.

Apa potabila

Momentan ne bucuram de beneficiile pe care le avem de la apa potabila si folosim aceasta resursa la maximum, dar atentie! apa potabila este o resursa, iar ca orice resursa, la un moment dat se epuizeaza.

Aceasta provine din rauri, rezervoare si ape subterane, adesea constituind un amestec al celor trei surse. In ciuda purificarii acesteia, prin diverse metode, o parte a substantelor ce contamineaza raurile si apele subterane pot fi gasite in apa potabila. Pina acum au fost depistate peste 300 de substante chimice diferite.

Desi nu toti acesti constituienti ai apei potabile sunt periculosi, exista o ingrijorare provocata de eventualele amestecuri ale anumitor substante, in special datorita faptului ca nu se cunosc efectele pe termen lung pe care acestea le au asupra sanatatii.

Cateva solutii ale aceste probleme

Fosfatii pot fi indepartati din apele uzate prin procedeele speciale. Scaderea concentratiei acestor substante poate reduce nivelul de eutrofizare in mediul acvatic. Anumite produse casnice (ce contin substante chimice folosite pentru gradinarit, solventi si detergenti) contin substituenti poluanti.

Evitand folosirea unor astfel de produse si inlocuirea lor cu produse biodegradabile, prietenoase cu mediul, precum si depozitarea corecta a substantelor chimice sau petroliere, putem micsora nivelul de poluare al apelor.

Salveaza acum Pasarea de vant, Gabi Dimancea


Formular 230, directioneaza 2 la suta

Ecosemnal

Clubul pentru Protectia Naturii si Turism Brasov

Targuri si expozitii, standuri pentru expozitii, targuri in Romania, Ungaria, Cehia - Margran Cluj Napoca

Blog-ul lui Tica Lumanare

Transmont Fagaras

Cupe si Lire

A.N.A in Carpati

Tabere VSD

Festivalul cantecului de drumetie si arta fotografica "Focul Viu"

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

Sportul de Vrancea

 

 
home : despre noi : statut : proiecte : lira vranceana : trasee montane
cascada putnei : rezervatii : galerie foto : link-uri utile : contact
Web design by Costica Mocanu
© 1995-2020 A.D.D. "Focul Viu" Focsani