ADD Focul Viu Focsani
 

Vremea in Focsani

   -18° C

ultima actualizare
07:30


Prezentare mecanismul 2%


Eco Magazin - Magazin de ecologie


Parteneri

Scorpion Focsani
Vinexport Romania
Ziarul Corect

Radio Iasi

Finantatori

EEA Grants
Fundatia pentru Parteneriat
Autoritatea Nationala pentru Tineret
Mol Romania
Primaria Focsani

Reciclarea deseurilor

Prin dezvoltarea proceselor industriale, tehnicile de productie in masa au contribuit la cresterea nivelului de trai al populatiei din tarile dezvoltate sau in curs de dezvoltare. Insa felul in care folosim materialele reprezinta unele dezavantaje.

In primul rand, nu se tine cont de efectele daunatoare asupra mediului pe care le provoaca procesele de productie.

Costurile necesare pentru inlaturarea poluarii sau pentru restaurarea habitatelor naturale deteriorate nu pot fi calculate. De asemenea, costul poluarii produse nu este inclus in pretul produsului.

Acest lucru determina consumatorul de a nu lua in considerare aspectele ecologice legate de producerea si folosirea obiectelor de care se serveste.

In trecut, costurile de inlocuire a obiectelor stricate sau deteriorate erau ridicate, de aceea produsele erau de regula astfel concepute incat sa reziste mult in timp sau sa fie usor de reparat. Astazi, bunurile moderne sunt produse astfel incat repararea sau reutilizarea lor sa nu fie profitabila.

De ce sa reciclam materialele?

Conservarea resurselor

Aproape toate resursele naturale ale Terrei sunt in scadere. Aceste resurse se vor termina intr-o buna zi, de aceea este nesesara o buna managerizare a exploatarilor, mai ales pentru noi si generatiile viitoare.

Reciclarea este o solutie a problemei.

Economia de energie

Producerea si folosirea energiei este un proces ce provoaca multe daune mediului inconjurator. Printre acestea notam exploatarea resurselor de combustibili fosili, producerea de gaze ce provoaca poluarea aerului, ploile acide si efectul de sera.

Reciclarea materialelor economiseste aceasta energie deoarece reduce numarul de procese industriale necesare producerii lor.

Prevenirea poluarii

Fabricarea majoritatii produselor provoaca poluare provenita atat din procesele industriale de productie cat si din folosirea energiei. De asemenea, depozitarea deseurilor in gropi de gunoi sau alte asemenea lucruri provoaca severe probleme de poluare.

Protejarea habitatelor naturale

Materiile prime sunt exploatate de multe ori prin minerit, proces ce are loc in zone naturale unde viata florei si faunei este pusa in pericol.

Bauxita - minereul din care se produce aluminiul - este extras prin minerit si din zone acoperite in prealabil de paduri tropicale.

Prevenirea problemelor viitoare

Reciclarea este un proces economic cu efecte pe termen lung.

Prin scaderea cantitatii de materii prime se produce o crestere a pretului acestora, deci implicit a produselor aflate pe piata, fapt ce poate determina o anumita instabilitate economica.

Principalele surse de deseuri

Aproape o treime din gunoiul menajer este produs de diferite ambalaje. Materialele folosite la ambalarea sunt hartia, sticla, plasticul si metalul.

1. Hartia

Milioane de tone de hartie sunt folosite anual pentru diferite activitati.

Fabricarea hartiei prezinta doua inconveniente: ea este produsa din materie lemnoasa, ce se obtine prin taierea copacilor, iar pentru fabricarea ei se foloseste o mare cantitate de energie.

Reciclarea hartiei foloseste doar jumatate din cantitatea de energie folosita initial la obtinerea ei.

2. Plasticul

In lume exista peste 50 de tipuri de materiale plastice ce sunt fabricate din materii prime epuizabile, cum ar fi petrolul, carbunele si gazul natural. Au o gama foarte larga de folosinta, pesteo treime fiind utilizate ca ambalaje, si reprezentand 20% din cantitatea de deseuri menajere.

Principala problema a materialelor plastice este ca ele nu sunt biodegradabile, rezistand in mediu perioade foarte lungi de timp (o sticla ingropata acum poate fi descoperita de urmasii nostri in exact aceeasi stare si peste 10.000 de ani).

3. Sticla

Sticla este fabricata in mare parte din nisip si necesita o cantitate enorma de energie. Mult mai putina energie este folosita pentru reciclarea ei.

Reutilizarea sticlelor si borcanelor determina un efect pozitiv asupra mediului si economiei.

Fabricarea sticlei din materiale reciclate (cioburi) economiseste o treime din energia folosita la inceput.

4. Metalele

Multe bunuri si ambaje sunt fabricate din metale - tabla, otel si in special aluminiu.

Metalele se obtin prin prelucrarea minereurilor, ceea ce determina o mare poluare prin cantitatea de energie utilizata, si prin emanatiile si deseurile industriale ce rezulta din aceste procese.

Reciclarea aluminiului salveaza 95% din energia necesara producerii lui.

5. Materiale textile

Hainele vechi si alte materiale textile pot fi refolosite in mai multe feluri. Ele pot constitui ajutoare pentru saraci sau pot fi stranse si utilizate pentru crearea unor noi haine, paturi, lavete sau prelate.

6. Deseurile organice

Resturile organice pot fi refolosite prin producerea de composturi sau ingrasaminte naturale. Frunzele uscate mucegaite, in loc de a fi arse, pot fi folosite la acoperirea solurilor agricole, impiedicand aparitia buruienilor.

7. Petrolul

Un litru de petrol scurs in apa se poate intinde pe o suprafata dubla decat cea a unui teren de fotbal, provocand numeroase daune.

Anual, aproximativ 1,25 milioane de tone de deseuri petroliere se scurg in mari si oceane. De multe ori aceasta cantitate patrunde in pamant, bazine riviere si sisteme de canalizare.

Nu se poate vorbi de reciclare a petrolului, dar exista tehnologii de reciclare a uleiurilor uzate.

Depozitarea deseurilor

Ingroparea deseurilor in gropile de gunoi nu reprezinta o actiune benefica din punct de vedere al protectiei mediului. Putrezirea lor determina producerea de gaze, cum ar fi metanul, care patruns in atmosfera contribuie la aparitia efectului de sera.

Aceste deseuri provoaca de asemenea poluarea apelor freatice, implicit a apelor curgatoare, putand infesta astfel apa potabila.

O alta modalitate de eliminare a deseurilor este arderea lor in incineratoare. Dar si aceasta metoda poate provoca poluarea aerului in cazul in care nu se folosesc filtre la gurile de evacuare.

In concluzie:

RETURNATI sticlele folosite si incercati sa cumparati pe cat posibil sticle returnabile.

REFOLOSITI orice produs sau material ce poate fi utilizat din nou.

REPARATI obiectele in loc de a cumpara unele noi.

RECICLATI ORICE POATE FI RECICLAT!

Salveaza acum Pasarea de vant, Gabi Dimancea


Formular 230, directioneaza 2 la suta

Ecosemnal

Clubul pentru Protectia Naturii si Turism Brasov

Targuri si expozitii, standuri pentru expozitii, targuri in Romania, Ungaria, Cehia - Margran Cluj Napoca

Blog-ul lui Tica Lumanare

Transmont Fagaras

Cupe si Lire

A.N.A in Carpati

Tabere VSD

Festivalul cantecului de drumetie si arta fotografica "Focul Viu"

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

Sportul de Vrancea

 

 
home : despre noi : statut : proiecte : lira vranceana : trasee montane
cascada putnei : rezervatii : galerie foto : link-uri utile : contact
Web design by Costica Mocanu
© 1995-2020 A.D.D. "Focul Viu" Focsani