ADD Focul Viu Focsani
 

Vremea in Focsani

   -18° C

ultima actualizare
08:20


Prezentare mecanismul 2%


Eco Magazin - Magazin de ecologie


Parteneri

Scorpion Focsani
Vinexport Romania
Ziarul Corect

Radio Iasi

Finantatori

EEA Grants
Fundatia pentru Parteneriat
Autoritatea Nationala pentru Tineret
Mol Romania
Primaria Focsani

Rezervatii naturale in Vrancea

1. PARCUL NATURAL PUTNA VRANCEA

Cacteristicile elementelor de ordin hidrogeologic si hidrologic ale Parcului Natural Putna-Vrancea sunt rezultatul unui complex de conditii climatice definite la randul lor de latitudine, de altitutudine si de pozitia in raport cu sistemul orohidrografic al Carpatilor. Rezultatul interactiunilor in timp a acestor factori este definirea unei retele hidrografice complexe in care principalul colector il reprezinta Putna.

In cuprinsul Parcului Natural Putna-Vrancea se intalnesc suprafete foarte mari de habitate protejate la nivelul Uniunii Europene, habitate care, in cazul in care indeplinesc criteriile de reprezentativitate din Directiva Habitate vor fi declarate ca arii de conservare speciala. In urma cercetarilor de teren s-au identificat pana in prezent 14 tipuri de habitate, din care unul este prioritar pentru conservare.

2. REZERVATIA NATURALA FOCUL VIU

Denumire: Aria Protejata Focul Viu de la Andreiasu de Jos

Aria protejata este situata pe versantul drept al Milcovului in spatiul localitatii Andreiasu de Jos, ocupand un sector al versantului nordic al Culmii Titila, afectat pe o arie extinsa de alunecari de teren.

Cai de acces: Drumul judetean Dj 205 A, Focsani - Andreiasu de Jos care urmareste albia raului Milcov, in continuarea caruia se afla drumul comunal Andreiasu de Jos - Andreiasu de Sus.

Aria Protejata Focul Viu de la Andreiasu de Jos

Vizitati pagina Ariei Protejate Focul Viu de la Andreiasu de Jos

3. REZERVATIA NATURALA CASCADA PUTNEI

Denumire: Aria Protejata Cascada Putnei

Aria protejata cuprinde zona in care Putna traverseaza structurile geologice variate si intens tectonizate, de la limita bordurii montane, La iesirea din spatiul montan, raul Putna traverseaza faciesuri structurale diferite( gresii de Kliwa compacte sau in formatiuni cu duritate mai mica), in care a sculptat un sector de defileu, o cascada pe care a parasit-o in urma miscarilor tectonice si o succesiune de trepte si marmite ce se desfasoara pe 76 metri lungime si pe o diferenta de nivel de 14 metri.

Cai de acces: Drumul national DN 2D (Focsani - Tg. Secuiesc).

4. REZERVATIA NATURALA TISITA

Denumire: Aria Protejata Tisita

Aria protejata cuprinde bazinul mijlociu si inferior al Tisitei.

Aria protejata cuprinde cea mai mare parte a baznului hidrografic al Tisitei ingloband un imens tezaur de elemente fito si zoogeografice, geologice si ansambluri peisagistice unite intr-un sistem de mare valoare stiintifica. Se remarca abundenta speciilor de plante alpino-carpatice, alpino-boreale, atlantice si endemic caarpatice. Varietatea peisajului este accentuata de diversitatea structurii petrografice de varsta miocena (compusi carbonatici, radiolarite, conglomerate cu elemente verzi).

Cai de acces: Drumul national DN 2D (Focsani - Tg. Secuiesc), continuat cu un drum forestier ce traverseaza Putna in aval de localitatea Lepsa si conduce pe malul drept al Putnei si in continuare in lungul Tisitei in aria protejata.

5. REZERVATIA NATURALA CALDARILE ZABALEI

Denumire: Aria Protejata Caldarile Zabalei

Aria protejata este situata in sectorul cursului superior al Zabalei, in zona de coinfluenta cu Paraul Zarna.

Conserva peisajul complex definit de Zabala, aspectele geomorfologice deosebite ale albiei sculptate in roca si asociatiile floristice si faunistice de valoare stiintifica ale zonei.

Este arie protejata de tip hidrogeomorfologic, forestier, floristic, faunistic si de peisaj si este situata in bazinul superior al Pr. Zabala. Acest areal este protejat datorita morfologiei deosebite a Pr. Zabalei, cu renumitele "Caldari", pentru padurile deosebite de aici si nu in ultimul rand pentru asociatiile floristice si faunistice intalnite in acest perimetru.

Cai de acces: Drumul forestier care urmareste albia raului Zabala, in continuarea drumului judetean Dj 205 A Focsani - Nereju.

6. REZERVATIA NATURALA LACUL NEGRU

Denumire: Aria Protejata Lacul Negru

Aria protejata este situata pe versantul sud estic al Dealului Negru, ocupand sectorul superior al bazinului hidrografic al Paraului Lacului Negru.

Sectorului de chei spectaculoase sapate de Naruja in complexul geologic al regiunii ce impune o mare diversitate a peisajului, i se adauga Lacul Negru cu interesantul si valorosul sau potential stiintific.

Cai de acces: Drumul judetean Dj - 205 D, Focsani - Nistoresti - Herastrau, ce se continua cu drumul forestier din albia Narujei, pana in zona bazinului de receptie al "Izvoarelor Narujei". Din vecinatatea cabanelor forestiere se desprinde pe versantul stang al Narujei, traseul turistic marcat (cruce rosie) care conduce la Lacul Negru.

7. REZERVATIA NATURALA LEPSA - ZBOINA

Denumire: Aria Protejata Lepsa - Zboina

Aria protejata este situata pe un sector al versantului stang din bazinul superior al Paraului Lepsa.

Arealul conserva arborete forestiere de tip fundamental, cu varste cuprinse intre 100 si 200 ani, si o flora, care datorita conditiilor stationale deosebite, este foarte bogata in specii endemice.

Cai de acces: Drumul judetean Dj 205 F Lepsa - Soveja, continuat cu drumul forestier de pe valea Paraului Lepsa.

8. REZERVATIA NATURALA CASCADA MISINA

Denumire: Aria Protejata Cascada Misina

Aria protejata este situata in bazinul superior al Paraului Misina.

Peisajul actual este consecinta intenselor procese tetonice din trecut, a evolutiei vaii pe suportul structural si stratigrafic geologic complex, ce au avut ca rezultat formarea unei caderi de apa de circa 12m intr-un ansamblu peisagistic deosebit.

Cai de acces: Drumul judetean Dj 205D Valea Sarii - Naruja (care se desprinde din DN2D), continuat cu DC 78 apna la Valea Neagra. Drumul forestier de pe vaile Paraielor Balosu si in continuare, Misina, conduce in aria protejata.

9. REZERVATIA NATURALA POIANA MUNTIORU

Denumire: Aria Protejata Poiana Muntioru

LOCALIZARE Aria protejata este situata in zona de obarsie a Milcovului, la sud est de Vf. Muntioru

Cai de acces: Drumul National DN 2 Focsani - Vintileasca, continuat cu un drum local catre Schitul Poiana Muntioru

10. REZERVATIA NATURALA PADUREA DALHAUTI

Denumire: Aria Protejata Padurea Dalhauti

Aria protejata este situata pe un sector al versantului drept din bazinul superior al Paraului Dalhauti, in vecinatatea Schitului Dalhauti.

Situata in Subcarpati, la limita de tranzitie dintre silvostepa si subzona stejarului, in care patrunde subzona fagului, aria protejata prezerva asociatii vegetale deosebite atat in ansamblu cat si considerand exemplare individuale.

Cai de acces: Drumul judetean Dj 205C (care se desprinde din E 85, in comuna Golesti), continuat cu DC 146 spre comuna Carligele. Un drum local conduce printre vii catre Schit si implicit catre aria protejata.

11. REZERVATIA NATURALA RAPA ROSIE

Denumire: Aria Protejata Rapa Rosie

Aria protejata este situata pe un sector al versantului drept al Putnei in aval de confluenta cu Paraul Coza.

Situata pe un orizont al Breciei sarii, caracterizat de o slaba coeziune si de rezistenta redusa la agentii modelatori externi, aria protejata adaposteste microforme efemere de tipul ogaselor, microcanioanelor, turnurilor,palniilor si avenelor sufozionale, care dau peisajului un caracter spectaculos de pseudocarst.

Cai de acces: Drumul DN 2D, continuat cu drumul comunal ce traverseaza Putna, spre satul Coza. Un drum local de circa 200m, in lungul albiei Putnei conduce catre aria protejata.

12. REZERVATIA NATURALA MUNTELE GORU

Denumire: Aria Protejata Goru

Aria protejata este situata in zona Varfului Goru, ocupand versantul vestic al masivului, respectiv bazinele hidrografice Paraul Rozelor, Paraul Cotit si Paraul Afinisu.

Cai de acces: De pe teritoriul judetului Vrancea, cea mai directa cale de acces este Dj 205 A Focsani - Herastrau ce se continua cu drumul forestier prin Cheile Narujei, valea pr. Balosu, Mt. Pietrosu si valea Zabalei, pana la varsarea pr. Goru, in Zabala, de unde, urmand in amonte malul stang al pr. Goru, se poate urma traseul turistic marcat cu "cruce albastra" de pe versantul sudic. O alta posibilitate de acces o ofera traseul turistic care coboara din Lacauti, prin Dobroslavu si Saua Gorului (marcaj cruce albastra).

Ocupa o mare parte a etajului padurilor boreale si aproaaape in intregime etajul subalpin al Muntelui Goru (1785 m) elementul central ocrotit fiind jnepenisul si numeroasele specii de fauna sau flora endemice sau rare.

13. REZERVATIA NATURALA PADUREA VERDELE

Denumire: Aria Padurea Vedele

Aria protejata este situata in sectorul cursului superior al Zabalei, in zona de confluenta cu Paraul Misina.

Trasatura caracteristica a regiunii este data de puternica fragmentare a reliefului ce duce la accentuarea complexitatii peisajului Cheilor Narujei si, intregit de padurea Verdele, la idividualizarea unui spatiu de mare valoare stiintifica si estetica.

Cai de acces: Drumul forestier care urmareste albia raului Zabala, in continuarea drumului judetean Dj 205 A Focsani - Nereju.

14. REZERVATIA NATURALA PADUREA CENARU

Denumire: Aria Protejata Padurea Cenaru

Aria protejata este situata in zona varfurilor Cenaru (898m), Garbova (879m), pe un sector al versantului drept al Paraului Milcov. Aria protejata se remarca prin asociatii fitogeografice deosebite (prezenta a peste 370 de specii de plante de diferite), detasandu-se prin existenta a 741 exemplare de tisa (Taxus baccata), element atlantic central european, monument al naturii. Exista exemplare care inregisreaza pana la 18m inaltime, si varste pana la 200 ani.

Cai de acces: Drumul judetean Dj 205A Focsani - Andreiasu - Butucoasa, continuat cu drumul forestier de pe valea Paraului Garbova (pentru accesul dinspre est) sau drumul forestier de pe valea Paraului Cenaru (pentru accesul dinspre vest).

15. REZERVATIA NATURALA GROAPA CU PINI

Denumire: Aria Protejata Groapa cu Pini

Aria protejata este situata pe un sector al versantului stang, in cursul superior al Paraului Coza, format probabil in urma alunecarii uscate a stratelor litologicein care apar la zi structurile geologice de mare frumusete peisagistica, prin jocul de culori galben - cenusii - roscate, legate genetic de stratele de Tisaru inferioare sI superioare, Burdigalian sI Badenian, prezentand numeroase si variate urme de fauna fosila care, pana in prezent, nu se cunoaste sa fi fost cercetata.

Cai de acces: Drumul care urmareste valea Paraului Coza, continuat cu poteca din lungul albiei. O alta cale de acces o reprezinta drumul forestier de pe Valea Paraului Alunu, din care se desprinde, in imediata apropiere a cantonului Alunul, catre dreapta un drum forestier pe dealul Zmeuris, care se continua cu o poteca nemarcata, prin padure.

16. REZERVATIA NATURALA REGHIU - SCRUNTAR

Denumire: Aria Protejata Reghiu - Scruntar

Aria protejata cuprinde doua trupuri dispuse pe dreapta si stanga Paraului Milcov, in zona localitatilor Reghiu si Sindrilari.

Aria protejata se suprapune sectorelor de vale longitudinala si respectiv transversala a Milcovului, sapate in strate alternante de gresii, argile, marne si calcare, cutate si redresate la verticala. Efectul este aparita unui spectaculos relief ruiniform, a carui valoare stiintifica se amplifica prin axistenta resturilor fosile de nevertebrate din Miocen si demamifere de varsta sarmato-pliocena.

Cai de acces: Drumul judetean Dj 205A Focsani - Odobesti - Andreiasu, care urmeaza albia Milcovului

17. REZERVATIA NATURALA STRAMTURA COZA

Denumire: Aria Protejata Stramtura Coza

Aria protejata este situata pe un sector al interfluviului Coza - Dalhatas. Structura geologica complexa, falierea stratelor sieroziunea de suprafata pun in evidenta succesiuni litilogice divers colorate, de o mare frumusete peisagistica.

Cai de acces: Drumul care urmareste valea Paraului Coza, continuat cu poteca din lungul albiei. O alta cale de acces o reprezinta drumul forestier de pe Valea Paraului Alunu, din care se desprinde, in imediata apropiere a cantonului Alunul, catre dreapta un drum forestier pe dealul Zmeuris, care se continua cu o poteca turistica marcata (banda rosie).

18. REZERVATIA NATURALA ALGHEANU

Denumire: Aria Protejata Algheanu

Aria protejata este situata in bazinul hidrografic al Paraului Algheanu.

Peisajul este definit de microrelieful cu lapiezuri al masivului de sare si de valea Paraului Algheanu, taiata in depozitele cu prundisuri de terasa ce acopera formatiunile gipsifere si salifere, de varsta burdigalian-aqitaniana.

Cai de acces: Drumul judetean Dj 205D (Focsani - Nereju), continuat cu DC 70, si cu un drum local care conduce pe valea Paraului Algheanu.

19. REZERVATIA NATURALA PARAUL BOZU

Denumire: Aria Protejata Paraul Bozu

Aria protejata este situata in bazinul hidrografic inferior si mijlociu al Paraului Bozu.

Arie protejata a carei importanta stiintifica este data de abundenta de mecanoglife (urme ale agentilor si proceselor de modelare dintr-un mediu litoral) si ichnoglife (amprente ale pasilor vietuitoarelor), relevate de eroziunea vaii Bozu.

Cai de acces: Drumul judetean Dj 205D (Focsani - Naruja), continuat cu un drum local care conduce peste valea Putnei in valea Paraului Bozu.

20. REZERVATIA NATURALA LUNCA SIRETULUI

Denumire: Aria Protejata Padurea Neagra

Aria protejata este situata in zona de lunca, in interfluviul Putna - Siret, la nord de localitatea Radulesti.

Cai de acces: Drumul judetean DJ 204 E Focsani - Petresti - Radulesti.

Denumire: Aria Protejata Padurea Dumbravita

Aria protejata este situata in zona de lunca a Putnei, in aval de confluenta cu Ramna.

Cai de acces: Drumul judetean DJ 204 (Focsani - Galati), care traverseaza aria protejata.

Salveaza acum Pasarea de vant, Gabi Dimancea


Formular 230, directioneaza 2 la suta

Ecosemnal

Clubul pentru Protectia Naturii si Turism Brasov

Targuri si expozitii, standuri pentru expozitii, targuri in Romania, Ungaria, Cehia - Margran Cluj Napoca

Blog-ul lui Tica Lumanare

Transmont Fagaras

Cupe si Lire

A.N.A in Carpati

Tabere VSD

Festivalul cantecului de drumetie si arta fotografica "Focul Viu"

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

Sportul de Vrancea

 

 
home : despre noi : statut : proiecte : lira vranceana : trasee montane
cascada putnei : rezervatii : galerie foto : link-uri utile : contact
Web design by Costica Mocanu
© 1995-2020 A.D.D. "Focul Viu" Focsani