ADD Focul Viu Focsani
 

Vremea in Focsani

   -18° C

ultima actualizare
08:40


Prezentare mecanismul 2%


Eco Magazin - Magazin de ecologie


Parteneri

Scorpion Focsani
Vinexport Romania
Ziarul Corect

Radio Iasi

Finantatori

EEA Grants
Fundatia pentru Parteneriat
Autoritatea Nationala pentru Tineret
Mol Romania
Primaria Focsani

Trasee montane in Muntii Vrancei

Trasee turistice | Interviuri radio cu domnul profesor Florin Roman

TRASEE TURISTICE

1. Comuna Tulnici - Muntele Coza - (saua Geamana) - Dealul Negru - Culmea Paisele - Pietrosu - Zboina Frumoasa - Culmea Laposu - comuna Nereju

2. Satul Vetresti-Herastrau - piriul Balosu - Golu Pietrosului - cabanele "Giurgiu" - valea Zabalei - Mirdanu - virful Lacauti

3. Poiana Sindrilita - valea Zabaluta - Mirdanu - virful Lacauti

4. Piriul Goru "virful Goru" - virful Lacauti

5. "Botu Misinei" - Culmea Misina - Zboina Frumoasa - Culmea Frumoasele - "Caldarile" Zabalei

6. Comuna Tulnici - "Plostina" - satul Valea Neagra - satul Vetresti-Herastrau - Dealul Secaturii - Culmea Laposu de Jos - comuna Nereju

7. Motelul "Cascada Putnei" - valea Tisitei - piriul Cristianu Mic - saua Geamana

8. Gura piriului Balosu - valea Naruja - saua Tisitei

9. "Casa lui Neagu" - valea Putnei - Piriul Bradului - saua Poienita

10. Cabanele "Giurgiu" - saua Finarii - Golu Verdelui - virful Pietrosu - cabanele "Giurgiu"

11. Saua Golici (Muntele Coza) - piriul Alunu - comuna Birsesti

12. "Caldarile" Zabalei - saua Furu - comuna Vintileasca

13. Comuna Soveja - "Sezatoarea Lupilor" - Muntele Zboina Neagra

TRASEE DE LEGATURA

14. Pasul Musat - sub virful Musat - sub virful Stogu - culmea Hirtan - sub virful Baba - sub virful Lujeru - saua Poarta Vintului - virful Lacauti - sub virful Manisca Mare - sub virful Clabuci - pasul Delusor

15. Virful Lacauti - dealul Chiisoara - valea Bisca Mare - Golul Covasnei - statiunea Covasna


TRASEE TURISTICE

Oaspetilor Vrancei le stau la dispozitie 13 trasee turistice marcate, pe parcursul carora peisajul geografic apare in totalitatea trasaturilor ce-i confera prestanta, atractivitate si, nu mai putin, interes stiintific. Laolalta, traseele alcatuiesc o retea cu caracter aproximativ rectangular, urmeaza deopotriva aliniamente orografice si hidrografice principale si secundare, permitind astfel alegerea cu usurinta a celor mai inedite itinerare, capabile sa satisfaca o gama foarte larga de preferinte corespunzatoare experientei in drumetiile montane, virstei, alcatuirii numerice a grupurilor, scopurilor drumetiei, timpului disponibil etc.

In ansamblul lor, traseele nu prezinta grad de dificultate care sa-l puna pe drumet in situatii critice. Exista insa si unele portiuni care, datorita detaliilor de forma ale reliefului, inclinarii suprafetei topografice, dlferentelor de inaltime accentuate, caderilor de pietre, avalanselor si altor factori, necesita prudenta sporita. Pe de alta parte, toate traseele sint accesibile si iarna, insa numai turistilor experimentati si bine echipati.

Despre timpul necesar parcurgerii traseelor, facem urmatoarele precizari:

  • el este raportat la conditiile de mers in sezonul de vara si corespunde sensului dat de enuntul traseului, putind fi, teoretic, mai mic in situatia parcurgerii lui in sens invers, daca astfel se trece la altitudini, evident, inferioare (si exista asemenea cazuri);
  • au fost inclusi si timpii consumati in popasurile absolut necesare refacerii capacitatii fizice (obisnuit, intre 5 sl 15 minute), in opririle scurte (1-3 minute) pentru "respiro" sau tururi de orizont ocazionale, precum si cel afectat dejunului (de pina la 45-60 minute);
  • s-a avut in vedere ritmul de mers specific grupului alcatuit din 10 persoane (in medie), cu rucsacuri in greutate corespunzatoare virstei de 20-40 ani, cu pregatire si echipament pentru o excursie de minimum doua zile.

In sprijinul alegerii returului drumetiei, pe un alt traseu decit cel parcurs in prima etapa, cit si pentru diversificarea itinerarelor montane, au fost consemnate si numerele traseelor cu care acesta se intersecteaza, punctele de legatura fiind identificate si pe harta turistica anexata ghidului (potrivit locului, intersectiile sint mentionate si in text). De asemenea, s-au avut in vedere si potecile nemarcate, adiacente traseelor, relatii asupra lor fiind oferite la momentul oportun.

Cea mai mare parte a traseelor marcate foloseste drumuri forestiere, recent amenajate, care patrund adinc in interiorul muntelui, poteci pastorale, sau tronsoane din terasamentele fostelor cai ferate forestiere, cu ecartament ingust. In ceea ce priveste acestea din urma, la inceputul secolului XX, in Muntii Vrancei a existat o retea feroviara in scopul valorificarii materialului lemnos din majoritatea bazinelor hidrografice.

Aceasta retea a fost conceputa in asa fel incit mai fiecare bazin era strabatut de doua "magistrale": una, pe firul vaii, si cealalta, pe versantii ei, trecind adesea, prin sei, in bazinele hidrografice vecine. In diferite puncte ale aceluiasi bazin, cele doua "magistrale" se legau prin asa-numitele "planuri inclinate". Liniile feroviare, ramase in "arhiva" Muntilor Vrancei, poarta amintirea trista a exploatarii intensive si irationale a padurilor, practicata odinioara pe scara larga, iar consecintele dezechilibrului ecologic, creat astfel, inca se mai resimt.

Asa se explica de ce multe din traseele turistice actuale, care se desfasoara in cuprinsul unuia ori al mai multor bazine hidrografice, intercepteaza vechile terasamente ale drumurilor de fier (pe unele utilizindu-le fidel) din lungul vaii sau, numai, pe cote de pe versant. Aceasta relatie intimplatoare este ilustrata pe toate itinerarele montane.

TRASEE DE LEGATURA CU UNITATILE MONTANE VECINE

S-a rezervat spatiu special titlului mentionat, cu scopul sintetizarii posibilitatilor continuarii excursiilor in afara ariei montane vrincene prezentate si, mai ales, pentru a sprijini optiunile turistilor in alegerea itinerarelor de racordare cu zonele limitrofe Vrancei, deoarece informatiile pentru parcurgerea integrala ori partiala a traseelor nu corespund pe deplin cu relatiile oferite de unele surse bibliografice consultate.

Cele mai numeroase jonctiuni se realizeaza cu vecinatatile nord-vestice si sud-vestice, de la capetele traseelor 2, 3, 4 si 5 care, dupa cum s-a constatat, converg in nodul turistic reprezentat de Muntele Lacauti. Asadar, cei care au parcurs pina aici una dintre rutele enumerate, pot continua drumetia in Muntii Bretcului sau Penteleu, folosind traseele 14 si 15.

Salveaza acum Pasarea de vant, Gabi Dimancea


Formular 230, directioneaza 2 la suta

Ecosemnal

Clubul pentru Protectia Naturii si Turism Brasov

Targuri si expozitii, standuri pentru expozitii, targuri in Romania, Ungaria, Cehia - Margran Cluj Napoca

Blog-ul lui Tica Lumanare

Transmont Fagaras

Cupe si Lire

A.N.A in Carpati

Tabere VSD

Festivalul cantecului de drumetie si arta fotografica "Focul Viu"

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

Sportul de Vrancea

 

 
home : despre noi : statut : proiecte : lira vranceana : trasee montane
cascada putnei : rezervatii : galerie foto : link-uri utile : contact
Web design by Costica Mocanu
© 1995-2020 A.D.D. "Focul Viu" Focsani